Saturday, March 17, 2007

Shooto: Back To Our Roots II recap

Shooto: Back To Our Roots II var en rätt bra gala som började riktigt bra. Vi går raskt över till fighterna tycker jag.
UPPDATERAD: Nu med lite gifs. Märk också att jag skriver om fighterna i den ordning dom sändes på TV, inte den ordning dom hände.

So Tazawa vs. Masakazu Ueda var kvällens första fight.
Den börjar med att Ueda tidigt får in ett strypförsök och jobbar med det och försöker avsluta nästan hela första ronden. Jag såg inte riktigt vad det var för grepp, men såg ut som en blandning av en brabo och en anaconda. Väldigt underhållande första rond trots att det inte hände så mycket mer.
Efter att tidigt i ronden varit i ett litet underläge dominerar Ueda resten av andra ronden med hänsynslös ground and pound.
I början av tredje lyckas Tazawa håller det stående en liten stund där han är klart bättre och kan utnyttja sitt räckviddsövertag. Han får in några rätt bra träffar men det dröjer inte länge innan Ueda lyckas ta ner det på marken igen och avslutar med en brabostrypning. Andra gången på mycket kort tid vi ser en sån men det är tydligen det nya coola. Nyss var det Gogoplatan som var coolast i stan men nu är det tydligen Brabon som gäller. Ueda var riktigt imponerande men behöver träna lite på sin stående teknik. Men han är ung och gick sin första professionella MMA match för knappt 1½ år sedan. Jag spår en mycket ljus framtid.

Hideki Kadowaki vs. Akiyo "Wicky" Nishiura var galans andra fight.
Första ronden börjar lite avvaktande. Wicky showar lite och slänger iväg ett par bensparkar för att sen överaska med en högspark som inte är långt ifrån att träffa. Efter lite mer avvaktande försöker sig Kadowaki på en nedtagning och jobbar hårt men Wicky lyckas hålla det stående. Wicky har en mycket annorlunda showande stil som är ganska underhållande men den verkar inte vara så effektiv. Kadowaki får en in hård träff och Wicky försöker hämnas med en helt galen sving som Kadowaki utnyttjar till att ta ner Wicky och håller honom nere utan att göra så mycket. Ronden avslutas med ett väldigt tamt armbar försök av Kadowaki, jag tror gubben i månen såg att det var på väg. Wicky undviker det och straffar Kadowaki med ett par smällar innan gonggongen ringer.
Andra ronden fortsätter på samma sätt, Wicky är avvaktande och exploderar bitvis stående men Kadowaki tar ner honom och håller honom nere utan att göra så mycket. Han har ett par fina teabag försök men tyvärr ger det inga poäng i Shooto. Det är ändå rätt udnerhållande för det är mycket positionsbyten och rörelse på marken även om inte så mycket skada utdelas.
I tredje ronden är det mer av samma sak, Wicky är avvaktande stående och Kadowaki försöker ta ner det. Efter att tagits sig upp stående igen träffar Wicky med ett snyggt flygande knä och följer sedan upp med ännu ett och sen lite ground and pound. Men Kadowaki ser inte särskilt skakad ut och lyckas ta sig upp igen precis som gong gongen slår. Domslut.
Domarsiffrorna går 2-1 till Wicky och han vinner på delat domslut. Vilket är ren bullshit enligt mig. Men Shootos poängdomare är inte ofelbara dom heller.

Rumina Sato vs. Augusto Frota Guimaraes var tredje fighten för kvällen.
Sato öppnar med en hård benspark och Frota svarar med en likadan tillbaka. Dom utbyter slag och sparkar där Sato träffar mer. Sato duckar undan för ett slag, knäar Frota i huvudet och tar ner honom där han hamnar i full mount. Frota vänder sig om och låter Sato ta hans rygg. Frota blöder ordentligt, troligen efter det där knät. Domaren stoppar matchen för att låta läkaren ta en titt och dom bryter matchen. Sato såg ganska bra ut men det är alltid lite av ett antiklimax när en fight stoppas på cut.

Kousuke Eda vs. Kazuya Tamura var kvällens fjärde fight. Och är en kvartsfinal i Shootos rookie fjädervikts-turnering. Och med nybörjare är det bara 2x5 minuter istället för 3x5 minuter.
Första ronden är ganska tråkig och det händer inte särskilt mycket alls. Tamura ligger i Edas guard och Eda håller fast honom och slår lite löst. Det händer ingenting och dom blir uppställda. Eda tar ner Tamura som svarar med en upkick som skakar Tamura. Tamura hade knät i backen så det var en otillåten spark och Tamura får tid på sig att återhämta sig. Sen står dom och kramas i ringhörnan tills domaren särar på dom. Eda kommer ut med ett flygande knä som inte riktigt träffar och ronden avslutas med lite kramande på marken.
I andra ronden tar Eda Tamuras rygg men lyckas inte göra så mycket med det. Lite småslag och lite halvdana strypningsförsök. Tamura har flera riktigt snygga bakåtslag faktiskt, inte ofta man ser faktiskt. Andra ronden är slut och vi går till domslut.
Oavgjort och dom får lotta om vem som går vidare i turneringen. Tamura vinner lottningen och går därmed vidare till semifinal.

Katsuya Murofushi vs. Tatsuya Yamamoto var den femte fighten för kvällen. Och är en kvartsfinal i Shootos rookie flugvikts-turnering. Och med nybörjare är det som sagt bara 2x5 minuter istället för 3x5 minuter. Jag tänker jag på hur otroligt små killarna faktiskt är, dom ser nästan ut som miniatyrer, 52kg är inte mycket.Tatsuya Yamamoto (blue trunks) vs. Katsuya Murofushi
I början av första ronden använder Murofushi sitt räckvidsövertag och kontrollerar fighten. Efter ett tag lyckas dock Yamamoto ta sig in nära och Murofushi väljer att "hoppa guard" och försöker sig på en armbar men är inte ens nära men dom hamnar stående igen och klinchar när han försöker hoppa guard igen, den här gången följer Yamamoto inte med ner och Murofushi ställer sig upp igen. Yamamoto får en bra klinch och verkar betydligt starkare och tar ner Murofushi enkelt. Väll på marken passerar han snabbt guard och tar sidemount där han delar ut lite ground and pound. Murofushi använder sina långa ben och försöker sig på en armbar och får den nästan, Yamamoto glider ut men det såg ut att vara rätt nära ett tag. Tror aldrig jag ens sett ett armbar försök från den positionen tidigare, hade varit kul om han lyckats. Yamamoto träffar med ett knä och hinner få in ett par träffar innan ronden är slut.
I andra är dom stående men det händer inte så mycket förrens Yamamoto träffar med ett slag och delar ut lite ground and pound. Murofushi tar tag i Yamamotos ben och försöker sig på ett benlås men Yamamoto har möjlighet att slå honom i ansiktet mest hela tiden, men han håller kvar och ser ut att vara riktigt nära men Yamamoto kommer loss och utdelar mer slag. Murofushi försöker sig på ännu en armbar och gong-gongen ringer medans han jobbar på det och Yamamoto slår honom i ansiktet. Yamamoto vinner rättvist på enhälligt domslut.

Yoshitaro Niimi vs. Ivan Mussardo var kvällens sjätte fight.
Båda öppnar aggressivt med både sparkar, knän och slag. Niimi träffar bättre och tar en thaiklinch på Mussardo och verkar vara klart starkare även där. Mussarado pressar in honom i ringhörnan och står där och försöker ta ner honom ett bra tag tills Niimi lyckas thaiklincha honom igen och träffa med ett par bra knän. Dom går ner på mattan där Niimi tar ryggen på Mussardo och försöker mjuka upp honom med slag så att han kan få in en strypning. Men lyckas inte och glider av hans rygg och ronden tar slut med Mussardo liggandes i Niimis guard.Yoshitaro Niimi (brown trunks) vs. Ivan Mussardo
Andra ronden öppnar likt den första. Niimi tar ryggen stående på mussardo som försöker sig på en Sakuraba, rullande kimura, men Niimi hamnar i mount och byter till sidemount där han låser upp Mussardos ena arm med benet och får in flera bra slag innan Mussardo får armen fri. Men Niimi tar mount, slår lite, Mussardo ger upp sin rygg och Niimi försöker få in en strypning men är inte särskilt nära utan fortsätter slå istället. Dom rullar runt lite och Niimi hamnar i mount där Niimi hammrar ut en TKO vinst. Niimi var minst en klass bättre men Mussardo gav sig inte i första taget.

Shinya Murofushi vs. Takehiro "Tiger" Ishii var kvällens sjunde fight.
Båda börjar lite avvaktande och försöker bedöma avståndet. Shinya är klart längre och har också längre räckvidd. Han hittar sitt avstånd och träffar med ett par slag och följer upp med ett mycket fint knä som får ner Ishii för räkning och han är inte klar nog så domaren bryter matchen. Jag gillar inte räkningar i MMA, det passar sig inte alls faktiskt. Men det var likväl ett mycket vackert knä från Shinya Murofushi och Tiger Ishii har nu tre raka förluster.

Yasuhiro Urushitani vs. Shinichi "BJ" Kojima var kvällens main event och sista fight. En titelfight om Shootos bantamvitksbälte.
Dom öppnar upp direkt med slag och bensparkar i ett högt tempo för att snart bli lite mer avvaktande. Dom utbyter bensparkar och halvmissande slag där Urushanti träffar riktigt bra med ett par bensparkar. BJ träffar bra med en höger och dom hamnar kramandes i ringhörnan tills domaren särar på dom. Sen får Urushanti in flera bra träffar och dom hamnar kramandes i ringhörnan igen tills domaren återigen särar på dom. Jag ger första ronden till Urushanti.
I andra ronden börjar BJ väldigt aggressivt och träffar med en överhandshöger som skickar Urushanti in i ringhörnan där BJ sakta men säkert jobbar för en nedtagning. Men det händer inte mycket och domaren särar på dom. BJ fortsätter vara aggresiv och gå för en nedtagning där Urushanti nästan ramlar ut ur ringen och dom fortsätter stående. BJ fortsätter pressa framåt aggressivt men Urushanti är beredd och träffar honom några gånger på vägen in och lyckas inte tar ner honom ändå. Vid nästa nedtagningsförsök av BJ studsar dom mot repen och BJ hamnar på rygg med Urushanti ovanpå som försöker få in lite slag. Ronden slutar med att BJ ligger på rygg och Urushanit står och sparkar på hans ben. Jämn rond där BJ hade övertaget i början men Urushanti kom mer på slutet. Jag sätter den oavgjord.
Tredje och sista ronden, regerande mästaren BJ ligger under och måste göra något rejält för att vinna matchen. Han pressar framåt och försöker men blir mer träffad själv i inledningen av ronden. BJ försöker men Urushanti fortsätter träffa mer och bättre tills BJ fångar en spark och kontrar med en vänster och Urushanti hamnar på marken men ställer sig upp direkt och BJ försöker ta hans rygg men lyckas inte. Urushanti fortsätter träffa med slag och knän medans BJ försöker ta ner det på mattan helt utan framgång. Det sluter nästan varje gång med att dom står i ringhörnan tills domaren särar på dom. BJ blir allt mer desperat ju längre tiden går men lyckas inte med någonting. Urushanti säkrar lite på slutet men vinnar tredje ronden klart.
Vi inväntar ett vad jag tror ska bli ett solklart enhälligt domslut till Urushanti. Men icke, en domare ger det till BJ, en säger oavgjort och en säger Urushanti. Vilket jävla bullshit domslut. BJ behåller därmed sin titel men det var inte välförtjänt. Inte en helt tillfredställande slut på galan om man säger så.

Sammanfattning av resultaten tagna ifrån Sherdogs fightfinder:
1 Kousuke Eda Kazuya Tamura Draw 2 5:00
2 Tatsuya Yamamoto Katsuya Murofushi Decision (Unanimous) 2 5:00
3 Yoshitaro Niimi Ivan Mussardo TKO (Punches) 2 4:21
4 Shinya Murofushi Takehiro Ishii KO (Knee) 1 1:33
5 Masakazu Ueda So Tazawa Submission (Brabo Choke) 3 2:00
6 Akiyo Nishiura Hideki Kadowaki Decision (Split) 3 5:00
7 Rumina Sato Augusto Frota Guimaraes TKO (Doctor Stoppage) 1 1:21
8 Shinichi Kojima Yasuhiro Urushitani Draw 3 5:00


Överlag ändå en rätt hyfsad gala. Saknade tyvärr den där tillfredsställelsen i flera matcher.

No comments: