Sunday, April 15, 2007

BodogFight: Clash of the Nations recap

Igår var det alltså bodogfight med Fedor Emelianenko vs. Matt Lindland som main event.
Det hela var en väldigt ljum gala faktiskt. Kommentatorerna var bitvis riktigt dåliga med flera störiga felsägningar i stil med "Pound and Ground", störigt överberömmande av allt som hände men det var framförallt deras inkompetens som störde. Jag vet inte hur ni gör men jag har lärt mig att när man lägger en låg spark är det inte bra om man träffar på knät, skenben + knäskål = smärta.
Ljussättningen var värdelös, det var dåligt belyst i ringen och hela publiken var i mörker. Att mörklägga publiken brukar göras när det är halvtomt och man inte vill visa tomma stolar i TV, men här tror jag helt enkelt inte dom hade några lampor. Ljuseffekterna med blinkande färglampor påminnde mig om när vi hade disco på mellanstadiet för sådär 15 år sedan.
Dom körde med ramp där alla fighters gick ut till ringen men det var ingen maffig musik och ingen känsla alls i det hela.
Nä, produktionen var rent ut sagt usel, precis som domarna.
Men det viktigaste är ändå hur matcherna är och hur var då dom? Tja, sådär.

TV-sändningen började med Roman Zentsov vs. Kristof Midoux och jag får ge props till Midoux som tog fighten på så kort varsel efter att Bobby Soutworthless hade dragit sig ur. Midoux klarar sig också bra och tar ner Zentsov som tydligen inte har tränat på sitt nedtagningsförsvar.
Midoux jobbar sig till full mount där han metodiskt säkrar sin position och försöker jobba för att få möjlighet att gå till attack medans Zentsov håller sig fast. Eftersom det inte hänt någonting på 20 sekunder så ställer domarna dom upp! Vad i! Efter så kort tid när en fighter har full mount? Helt galet men med tanke på att dom är i Ryssland och det är en ryss i underläge så förstår man väll. Midoux fortsätter leda matchen men i slutet av ronden får Zentsov in en smäll och Midoux försöker ta ner Zentsov. Men Zentsov matar på med slag mot bakhuvudet på Midoux, ett par hammerfists mot sidan men dom flesta mot bakhuvudet. Härligt att se lite oldschool regler, not. Ronden tar iaf slut och Midoux är alldeles för skakad för att fortsätta. Helt otroligt, undrar vilka regler dom körde med här, att tillåta en fighter mata på med slag mot bakhuvudet på det viset är inte bra.

Sen fick vi se Amanda Buckner vs. Hitomi Akano där Buckners styrka och tuffhet visade sig vara för mycket för Akanos teknik. Akano försökte sig på flera judokast men inte ett enda lyckades. Buckner vann på enhälligt domslut.

Sen fick vi se Andrei Semenov vs. Jorge Santiago som var en rätt bra match. Andrei Semenov var tuff och hård och vann första ronden men Santiago kan sina grejer och får in en uppercut sent i andra ronden och följer upp med slag och domaren bryter snabbt. Semenov går in för en double leg på domaren men lyckas inte ta ner honom innan han inser vad han håller på med.

Nästa fight var Aleksander Emelianenko vs. Eric Pele som var rätt ok den också. Aleksander var som vanligt imponerande offensivt, snabb, explosiv och väldigt lätt på fötterna för att vara så stor och tung. Pele hade inte mycket att sätta emot på dom områdena och var minst en dm kortare. Aleksander höll sig antingen på avstånd och avlossade tunga slag eller tog Pele i en thaiklinch där han avlossade knän. Aleksander måste dock lära sig försvara sig bättre, Pele träffade mycket och bra helt i onödan. Sent i första ronden fick Aleksander ändå in ett tung slag som sänkte Pele och domaren bryter.

Nästa fight var welterviktstitelfighten Eddie Alvarez vs. Nick Thompson. Jag trodde inte Thompson var alls bra nog att ta Alvarez men när jag fick se storleksskillnaden så kände jag mig inte lika säker längre. Alvarez cuttar inte vikt och väger in på under 77kg ändå. Mot en lång kille som Thompson är det inte så smart. Alvarez pressar framåt och är klart bättre tekniskt och atletiskt men Thompson fightades smart och använde sin längd bra. Alvarez slog många hål i luften. Sent i andra ronden kontrar Thompson med en hård jabb som sänker Alvarez och följer upp med slag tills domaren bryter. Alvarez borde börja cutta vikt och ta sig ner till lättvikt där han kan ha bättre möjligheter.

Sen väntade kvällens main event, Fedor Emelianenko vs. Matt Lindland. Det börjar lite avvaktande men sen exploderar Lindland, avlossar en överhandshöger som träffar Fedor och öppnar upp ett cut och klinchar upp. Lindland är grym i klinchen, Fedor tar vid flera tillfällen repen till hjälp för att hålla sig stående. Lindland lyfter upp Fedor i luften men Fedor lyckas med repens hjälp få ner en fot och istället vända på steken med ett otroligt snyggt höftkast. Lindland hamnar på rygg och det är inte hans starkaste position. Han kommer aldrig riktigt in i matchen och efter ett par minuter så får Fedor honom i ett armlås som han tvingas klappa ut på.
Ett otroligt antiklimax, spelar ingen roll hur snyggt Fedors reverserande höftkast var det jag undrar är hur det hade gått om han inte haft repen till hjälp. Kanske inte hade spelat någon roll men man vet aldrig. Det blev iaf väldigt antiklimatiskt. Med så många varningar från domaren att släppa repen tycker iaf jag att en uppställning inte hade varit för mycket. Fedor var ändå Fedor men det blev bara tomt.

Överlag en rätt tråkig gala som var riktigt dåligt producerad och jag är inte särskilt förtjust i hur bodog använder MMA som en plojgrej för att göra reklam.

6 comments:

David said...

Jag tyckte inte att galan var så dassigt producerad, även om kommentatorerna verkade ovana med att referera mma. Tramset med bikinibrudar och playboys var inte mer irriterande än en vanlig UFC-sändning, och matcherna höll förvånansvärt hög klass. Jag tyckte Lindland gjorde bra ifrån sig, men även han måste ha förstått rätt snabbt att han inte skulle ha en chans. Om Bodog lyckas behålla Fedor måste de ta in Josh Barnett för ett riktigt tungviktsmöte.
Däremot förstår jag inte varför de inte tillät knän och sparkar på backen. Det känns som att Ryssland borde kunna tillåta oldschoolregler.

Lars said...

Tycker inte galan kunde mäta sig med Pride 33, men var betydligt bättre än tex. pride 34. Tyckte fighterna höll hög klass. Kommentatoererna var uppenbarligen inte de mest vana att kommentera MMA. Tycker det är bra att man inte tillåter knä / sparkar mot ansikte på liggande motståndare. Var också lite besviken på hur Fedor missbrukade repen där :/. Sammanfattningsvis var det en ok gala. Det positiva jag tycker Pride och Bodog lyckas med är att de inte känns lika producerade som UFC. UFC är mer komersialiserat på det sätt att de matchar vissa fighters för att vinna. De har tydliga mål med varje fight och de styr resultaten för att promota vissa fighters. I pride / Bodog känns det mer som att de matchar bra fighters mot varandra och det är mer öppet.

Mattias S. said...

Oj då, ni verkar ha uppskattat denna gala mycket mer än jag gjorde. Men så kan det vara.

Men Lars, din kritik mot UFC är helt befängd. Pride är minst lika kommersialiserat och matchningarna där är än mer planerade och har under tidigare Pride till och med varit uppgjorda (Takadas alla vinstar t.ex).

UFC har jämfört med Pride väldigt genomtänkt matchningar där dom försöker få det till win/win situationer.
Det är klart att dom satsar på fighters med hög potential och bygger upp dom men det är också så det ska skötas, annars kanske dom inte når upp till sin potential.

Om vi tar Pride 33 som exempel, dom marknadsförde Rogerio som nästa utmanare till Wanderleis bälte och räknade med att både han och Wanderlei skulle vinna. Jämför man oddsen mellan UFC och Pride så är UFCs mycket tightare.

Nä, på den punkten är din kritik av UFC jämfört med Pride helt ogrundad faktiskt.

Lars said...

Kan inte hålla med för fem öre. I Pride låter de contender slåss mot contender i större utsträckning. I UFC bygger de upp contenders genom fighters som contender vs random sandbag #45. Nej klassen på UFC galorna har sjunkit rejält sen de började visa en del av dem gratis. Just nu håller de på att pormota Bisbing mot den engelska fanbasen och jag hoppas deras planer grusas och att Sinosic vinner.

Mattias S. said...

Prides matchning är ju inte konsekvent för 5 öre, se bara på Wanderleis eller Fedors titelförsvarande.

Att man bygger upp en rå talang som Bisping är inget konstigt, han får klättra på stegen.
Sinosic är väll lite väl enkel för att vara gatekeeper men han gör alltid sitt bästa.
UFC gör ofta ett ganska bra jobb med sina matchningar.

Ta Rashad Evans vs. Sean Salomon som väldigt många kalgade på, det var första gången Rashad mötte en bättre brottare och hela hans taktik fick utvecklas.
Det finns ofta en tanke bakom UFCs matchningar och "random sandbag #45" är ofta bättre än så.

Bara för att Prides matchningar är namn vs. namn betyder det inte att dom är bättre genomtänkta.

Men det beror väll iofs på vad det är för sport man vill se.

NonTelly said...

Jag tyckte det var extremt kul att se Fedor tillbaka, och förutom att han släppte in överhandshögern väl enkelt så tyckte jag att han var extremt imponerande.

Jag tyckte heller inte att rephållningen var särskilt mycket att orda om. Visserligen kan det ha påverkat lite, men det var Fedors makalösa balans och teknik som vände den nertagningen, att fokusera på annat känns märkligt.

Och utklassningen i markkampen var helt sanslös. Lindland är en av världens absolut bästa mellanviktare, men här såg det ut som svartbälte mot vitbälte.

Aleksanders match var också underhållande även om han har mycket att jobba på. Stor humor också att kommentatorerna där berömde Peles strategi.

Bikinibrudar och liknande bråte ser jag helst att de håller borta från MMA, men i stort sett så jublar jag åt allt som innehåller bröderna Emelianenko.