Wednesday, August 22, 2007

UFC 74: Respect preview

På lördag är det då äntligen dags för UFC 74: Respect där Randy Couture försvarar sin tungviktstitel mot Gabriel Gonzaga i galans main event. Det var riktigt länge sedan det var en stor gala och jag har känt abstinensen krypa i kroppen men nu börjar det närma sig. Det är banne mig inget dåligt fightcard vi har att se framemot, kolla bara på det här:

Main Card:
Randy Couture vs. Gabriel Gonzaga
Roger Huerta vs. Alberto Crane
Josh Koscheck vs. Georges St. Pierre
Kurt Pellegrino vs. Joe Stevenson
Patrick Cote vs. Kendall Grove

Prelims:
Ryan Jensen vs. Thales Leites
Renato Sobral vs. David Heath
Frank Mir vs. Antoni Hardonk
Clay Guida vs. Marcus Aurelio

Helt galet om ni frågar mig, UFC 73 må ha varit stacked men det här är banne mig ännu bättre. Main event för kvällen är som sagt Randy Couture vs. Gabriel Gonzaga om tungviktsbältet. Om inte Randy vore Randy skulle jag säga att han inte hade en chans. Men Randy har varit underdog många gånger i sin karriär och vunnit nästan alla av dom. Enda gången han förlorat som underdog var i tredje mötet med Chuck Liddell. Men jag har väldigt väldigt svårt att se hur han ska vinna över Gonzaga. Gonzaga har bättre räckvidd, mer kraft i nävarna, klart bättre sparkar, större, bättre submission grappler, yngre osv osv. Vi vet dock inte hur bra hans uthållighet är och om Randy lyckas dra ut på det så kanske han har en chans, men det är också hans enda möjliga chans. Gonzaga har dock sett ut att vara i allt bättre form för varje gång vi sett honom så jag tror inte ens det är särskilt stor chans för en möjligheten. Men Randy är Randy och är det något han är bra på så är det att överraska. Jag känner mig dock rätt säker på att Gonzaga får till en TKO i rond 2 eller 3.

Roger Huerta vs. Alberto Crane är kvällens swing-bout och med tanke på Huertas andra fighter lär det bli en höjdare. Crane kanske inte är den mest kända och högprofilerade motståndaren men han har riktigt grymma submissions och är obesegrad. Huerta har en tendens att bli lite oförsiktig i sina fighter men oftast håller han ett så galet tempo att hans motståndare inte hinner ta till vara på läget. Men han bör vara försiktig här för Cranes submissions är som sagt riktigt bra. Jag tror ändå Sexikanen Huerta tar det här på TKO i andra ronden i en mycket underhållande fight.

Josh Koscheck vs. Georges St. Pierre är kvällens co-mainevent och det är en fight som jag inte riktigt kan se framför mig hur den kommer se ut. Eller, jag kan se massa sätt men inget känns särskilt troligt. Jag ser St. Pierre bara skaka av sig Koscheck och krossa honom stående. Samtidigt ser jag hur Koscheck visar hur bra han faktiskt blivit stående och plockar isär St. Peirre stående, något i stil med vad BJ Penn gjorde i första ronden. Nä, jag tror banne mig Koscheck tar det här. Jag tror dom är ganska jämna stående men Koscheck har ett övertag vad gäller brottningen och utnyttjar det bra för att ha ett övertag och till slut vinna på enhälligt domslut. Men shit i helvete vad nyfiken jag är på den här fighten, längtar som fan!

Kurt Pellegrino vs. Joe Stevenson är en fight där jag känner att Pellegrino inte riktigt får den respekt han förtjänar. Jag tror han är mycket bättre än dom flesta inser. Men samtidigt är Joe Stevenson the real deal och jag tror han vinner på submission eller tko i andra eller tredje ronden. Har faktiskt inte mycket mer att säga om den fighten men jag tror det kommer bli en riktigt bra fight.

Patrick Cote vs. Kendall Grove ser jag verkligen fram emot den också, Grove har verkligen imponerat på mig från The Ultimate Fighter säsong 3. Från att knappt ha varit mer än en medioker lokal fighter från Hawaii har han utvecklats något enormt och i hans förra match mot Alan Belcher visade han upp total dominans på alla områden. Jag har alltid gillat Cote av någon anledning och han är mycket bättre än hans UFC record säger men mot Grove ser jag inte vad han har att komma med. Grove har en suspekt käke som utnyttjats tidigare i hans karriär och Cote har rätt bra kraft i nävarna, men med tanke på Cotes korta armar och Groves enormt långa ser jag inte hur han skulle kunna komma in på Grove utan att bli klinchad och nedtagen eller straffad med knän. Jag tror Grove fortsätter imponera på oss och vinner på submission i andra ronden.

Ryan Jensen vs. Thales Leites skulle egentligen ha varit Ryan Jensen vs. Travis Lutter men Lutter var tvungen att dra sig ur pga skada. Jag kan inte säga att jag sörjer för det, efter Lutters fiasko med att inte klara vikten till titelfighten med Anderson Silva har jag helt enkelt inget större intresse av att se honom igen. Känns onödigt hårt eftersom han ändå har lite kvalitéer som fighter men det är så jag känner. Thales Leites däremot känns betydligt intressantare faktiskt. Thales förlorade sin UFC debut mot dansken Martin Kampmann på domslut och det är hans enda förlust i karriären och säger mer om hur bra Kampmann är än om Leites. Jag tycker Leites har sett allt bättre ut för varje gång och jag är nyfiken på om han kommer fortsätta se bättre ut. Ryan Jensen har jag ingen koll på men han har ett bra record med 11 visnter och bara 1 förlust och det mot Brock Larson. Inte direkt några imponerande vinster dock och jag tror Thales har mer erfarenhet mot tuffare motståndare och är en klass bättre. Thales vinner det här men jag är osäker på hur.

Renato Sobral vs. David Heath ska också bli intressant att se. "Babalu" hade en riktigt fin win-streak ett tag och såg grymt imponerande ut i vissa fighter. Sen fick han chansen mot Chuck Liddell och sumpade den totalt, han såg ut som en amatör och gjorde det sämsta man kan göra mot en kontringsspecialist som Liddell. Ok, det var en titelfight och nerverna kanske spelade in men sen i hans nästa fight mot Jason Lambert dominerade han tidigt men Lambert var kontrollerad och tog det lugnt. Sen verkade han ta helt slut och attackerade med helt värdelösa knän utan att skydda sig öht och åkte på smäll efter smäll och till slut satte Lambert en klockren smäll som sänkte honom. Om han hade tänkt fightas på den här nivån fortsättningsvis får han banne mig ta och skärpa till sig ordentligt. Heath är en hyfsad fighter som gillar att slugga och kan bli farlig om han lyckas locka in Babalu i en sluggfest. Men om Babalu har lite vett i skallen tar han kontrollerat ner det här på marken och dominerar där. Jag tror också han har lärt sig sin läxa och gör det och vinner på så vis på submission i första eller andra ronden.

Frank Mir vs. Antoni Hardonk är nästan klassiskt ren grappler vs. ren striker. Frank Mir har iofs aldrig varit en fighter av världsklass men efter motorcykel olyckan har han inte alls kommit upp i den nivån han höll innan. Han har sett smått omotiverad ut och frågan är om han någonsin kommer att komma tillbaka för fullt. Hardonk är väldigt bra stående men har riktigt dålig brottning men är lite bättre när det väl kommer ner på marken. Jag tror han kan överleva på marken och sen undvika nedtagningarna när Mir blir trött efter typ 2 minuter och sen straffa Mir rejält stående. Hardonk på TKO i första eller andra ronden.

Clay Guida vs. Marcus Aurelio är riktigt jävla intressant och jag hoppas verkligen vi får se den här fighten på lördag. Guida har med sina totalt vilda non-stop action stil varit inblandad i några fantastiska fighter. Han har ibland varit lite för oförsiktig och det har kostat honom segern men han är annars en väldigt stark brottare som maler ner sitt motstånd. Han har inte haft så stora framgångar i UFC men hans båda förluster var otroligt jämna och han hade nästan lika gärna kunnat vinna båda två. Aurelio chockade hela MMA-världen när han besegrade den då helt ohotade #1 rankade Takanori Gomi. Men det är i mötet med Mitsuhiro Ishida där han förlorade på enhälligt domslut som Guida har sin mall till hur han ska besegra Aurelio. Jag tror Guida är större, starkare och bättre än Ishida och bör kunna göra något liknande fast i mer underhållande stil. Aurelio sade dock att han lärt sig en del från den fighten och det ska bli jävligt intressant att se om han har det. Jag tror dock Guida tar det här på domslut efter en otroligt händelserik fight där Aurelio har ett par submissionförsök som nästan ser ut att sitta ordentligt men som Guida tar sig ur i sista sekund.

Helt galet med sköna matchningar och jag hoppas att galan lyckas leva upp till förväntningarna jag har. Shit, jag kan knappt bärga mig alltså. Det är dock så jävla typiskt att jag veckan efter måste upp tidigt och frågan är om jag tar det live eller om jag ser det på förmiddagen efter. Vore ju förjävligt att missa det här live så det blir nog att prioitera det här ändå.

5 comments:

Lars said...

Gonzaga är favorit mot Randy, men jag hoppas innerligt på att Randy hittar ett sätt att chocka världen som så många gånger förut.

GSP vs Kos, blir det stående fight så kommer GSP köra över Kos. Kos händer har förbättrats men är inte speciellt bra jämfört med GSP. Kos chans ligger i LnP om han nu lyckas ta ner GSP.

Grove vs Cote, kan bara hålla med, tror också på Grove via sub. Hoppas på se en svår matchning för Grove om han vinner denna.

Många bra fighter att se fram emot. UFC 73 levde ju inte upp till förhoppningarna, UFC ser på pappret ännu bättre ut. Bara att hoppas på att den blir lika bra i verkligheten också :)

Spyder said...

tycker nog att det är ganska öppet mellan gonzaga och couture. en ko mot en omotiverad crocop tycker jag inte behöver betyda så mycket. gonzaga kan mycket väl vara the real deal men han har en del kvar att bevisa. kom ihåg att randleman knockade cc också och det såg vi ju vad det betydde... ingenting. hans andra fighter har varit ok men mot dåligt motstånd. särskilt minns jag sömpillret i ufc 56 mot kevin jordan. tråkigare fight har jag aldrig sett. gonzaga är väl favorit rent objektivt men jag tror och hoppas på randy. han har större chans än många anser

Mattias S. said...

Gonzagas match mot Crocop väger jag mycket lätt då Randy är en helt annan fighter.
Och som jag skrivit förut så låg Gonzagas fru nära döden och hans ena dotter dog. Han tränade ingenting inför den matchen utan var med sin fru hela tiden istället. Han visade mot Marerro hur effektivt han har flyttat sina rena grapplingkunskaper till buren. Han är BJJ världsmästare...

Spyder said...

hur som helst så lär det bli förbannat spännande. vem som än vinner så vill jag se cc möta båda två. men randy drar sig väl tillbaka om han blir av med bältet.

NonTelly said...

Jag tror och hoppas att Randy kan kontrollera såväl boxning som nertagningar och helt enkelt mala ner Gonzaga för en poängseger. Jag ser inte Gonzaga knocka Randy, och kunde inte Jacare klappa ut Randy så blir det nog slitigt även för Gonzaga att göra så.

Jag ser inte heller att Kos skulle kunna dominera GSP stående. Visserligen vann BJ den stående fighten mot GSP så länge hans kondition så tillät, men BJ är ett rent fenomen. Stående är det GSP med en mil tillgodo (såvida inte Serra-knocken störde honom gravt mentalt). Det intressanta i matchen tycker jag är vem som kommer stå för nertagningar och om Kos kan hålla kvar GSP om/när han får ner honom. GSP via sen TKO eller oerhört kontrollerad poängseger.