Wednesday, September 19, 2007

TV4 Sport, sluta visa brutal kampsport

I dagens DN kan man läsa en insändare från en upprörd tittare som fördömer TV4 Sport för att dom visar MMA. Jag vet inte riktigt vad man ska göra för att upplysa folk om att det inte handlar om brutalitet utan att det är som vilken annan idrott som helst som belastar kroppen. Här är det bara lite tydligare än i dom flesta andra. Jag funderar på att skriva en insändare som svar på det där faktiskt. Vad tycker ni? Vad tycker ni är viktigt att ta upp i så fall? Kanske skulle skriva en gemensam insändare där vi svarar på dom här påhoppen? Klicka på bilden för att läsa insändaren. Hittade den tyvärr inte på DNs hemsida men någon vänlig själ har som tur är scannat den och lagt upp på nätet, tack för det.

19 comments:

Spyder said...

mina spontana tankar när jag läser det är ju att han påstår en massa saker som han inte har grund för. moralisk grund? var står den uppskriven nånstans så man kan få ta del av den? han påstår att det är fördummande och att det kan leda till att man som ung människa lockas till att göra upp på gatan och utanför krogen. rent skitsnack som alltid följt all kampsport. jag ser gärna och ofta på mma och är inte dum för det. är tvärtom högutbildad. sen fördömer alla seriösa mma organisationer våld utanför ringen/buren. man kan ju ta upp ufc's straff av babalu nyligen som ett exempel på att det är oacceptabelt att bryta mot reglerna.

Spyder said...

kom på att om du vill skriva ett svar så hjälper jag gärna till.

Anonymous said...

Snälla skicka en insändare och visa vart skåpet ska stå. Herregud idioti på hög nivå!

Lars said...

Jag tror personligen att den Svenska allmänheten inte är redo för MMA. Jag vet vad mina vänner (de flesta) och mina föräldrar tycker. Barbariskt och destruktivt tycker de flesta. Jag tror inte det är rätt väg att ta debatten ännu, men jag kan ha fel. Det är ungefär som att debattera för legalisering av droger, ingen kommer ta det seriöst.

Spyder said...

men i så fall finns det ju all anledning att, genom ett svar på detta debattinlägg, utbilda svenne banan på MMA. jag kan förstå att folk har svårt att se tjusningen med mma men de bör inte uttala sig när de har så lite på fötterna. det är en vanlig åsikt att det skulle vara fegt att sparka på en som ligger. jag kan förstå var det kommer från men jag skulle vilja utveckla det och säga att det är fegt att sparka på en försvarslös. man är inte försvarslös bara för att man ligger på marken. fråga bara närmsta brottare. om man också läser mellan raderna på detta och andra liknande uttalanden så verkar de inte ha insett att den som är i underläge alltid kan välja att ge sig. för mig bygger mma till stor del på att man inte attackerar en motståndare som submittat. annars skulle det aldrig fungera som sport.

Johannes said...

Jag har faktist redan skickat in en insändare som svar, sen om den blir publicerad återstår att se.

Johan said...

skribenten visar här på sin totala avsaknad av kunskap rörande MMA och TMA, Han saknar grund för (i princip) alla sin a argument, min erfarenhet av sådan personer är att det inte är lönt att diskutera med dom och att de flesta "vanliga" människor som läser detta inser detta. Men visst om det är någon duktig skribent som orkar bemöta det är det ju lysande, sänkr er bara int etill hans nive i era svar.

Gary said...

Så irriterande, någon måste svara! Glöm inte att ta upp att en mma-match handlar om två personer som har valt att fightas själva. I de flesta fall följt sin passion i livet. Kan jämföras med sex, så länge båda är med på det så kan det vara något väldigt vackert. :)

Anonymous said...

Ja, nog en mycket bra idé att skriva ett svar!

Fowley said...

Intressant att han tar upp boxning som ett mer humant exempel; i MMA har man inte 10 sekunder på sig att ta sig upp och få mer stryk efter en knock!

Mer hjärnskador till folket!

Herr Yllevante said...

Vet inte om jag ska skratta eller gråta, han har verkligen inte en susning om vad han babblar om.
Inte så oväntat förvisso.
Det här får mig att tänka på när jag visade UFC för en kompis för ett halvår sedan eller så, Första kommentaren han kläckte ur sig var:
"-Jasså det är den där kampsporten utan några som helst regler där dom får slå ihjäl varandra!"
Jo tjena...

Ferocitas said...

Först å främst förvränger gubben sanningen... "Som tur var han han ge sig innan armen var bruten" Där bör någon rätta honom och säga att det kallas för submissions och det aldrig handlar om att bryta eller stryp någon och att man alltid har tid att ge sig.

Sedan kan man jämför skadestatestiken med andra mer moraliskt rumsrena sporter.

Ytterligare kan man även berätta för honom hur personer som sysslar med kampsport (MMA) oftast går ifrån att vara slagskämpar på gatan (om de varit det) till att vara mer ödmjuka. MMA är nog den mest sportsliga typen av sport som finns idag.

MMA är även utan tvekan den mest tekniska och taktiska sport bland mainstream sporter idag! För okunniga som gubben ifråga ser det inte ut så men det är ytterst sällan någon skadar sig när denne ligger ner, vanligare är att skada sig när man står upp.

Anonymous said...

Han har nog åkt på en del KOs den mannen. Hans celler hänger inte med riktigt. Jag vågar tro att han är jägare till vardags och troligtvis nedtryckt av sin fru. Denna insändaren är nog bara hans sätt att uttrycka sig...kanske ett rop på hjälp.

Häst Handlarn said...

vilken dumskalle!

Anonymous said...

Skriv ett svar och lyft fram att det inte alls är lika farligt som andra sporter.

Alexander said...

Men otippat. Så jävla typiskt Sverige så det finns inte.
Någon jävla Svensson som sitter hemma i sin stuga på landet och har ingen kunskap om MMA överhuvudtaget kippar efter luft och får en helsida i DN.
Hoppas att TV4 Sport inser att det finns en marknad för en publik för UFC och IFL och att dom fortsätter sända MMA. Det är ett mycket smart more från deras sida då MMA bara kommer bli större både i Sverige och utomlands.

Lars said...

Nån som har sett tittarsiffror (TV4 Sport) från UFC 75?

Mattias S. said...

Lars: Dom är inte publicerade än. Dom är under kvalitetskontroll och kommer publiceras längre fram, då från och med 1a september.
Jag kommer göra en post här på bloggen om det så fort dom är ute, så bara vänta på det. :)

Mattias S. said...

Lars: Haha, nu var dom publicerade. Dom var inte det igår när jag kollade. :)