Friday, September 28, 2007

Om UFCs löner

Efter varje UFC-gala där lönerna publiceras så blir det en himla massa diskussioner och spekulationer om att oj vad lite han tjänar och borde inte UFC betala mer osv osv osv. Jag tycker att det till viss del är berättigat men också väldigt överdrivet.
Om vi tittar på dom bekräftade lönerna och bonusarna från senaste galan:

Keith Jardine $14,000
Chuck Liddell $500,000
Forrest Griffin $44,000 + $40,000 för submisison of the night
Mauricio “Shogun” Rua $150,000
Jon Fitch $44,000
Diego Sanchez $22,000
Lyoto Machida $50,000
Kazuhiro Nakamura $20,000
Tyson Griffin $24,000 + $40,000 för fight of the night
Thiago Tavares $9,000 + $40,000 för fight of the night
Rich Clementi $24,000
Anthony Johnson $5,000
Jeremy Stephens $6,000
Diego Saraiva $3,000
Christian Wellisch $14,000
Scott Junk $4,000
Matt Wiman $16,000
Michihiro Omigawa $5,000

Sen är jag rätt säker på att Liddell fick en del av PPV-pengarna, hur mycket vet jag inte. I hans tredje möte med Couture tjänade han totalt lite över en miljon dollar och i hans andra möte med Tito Ortiz och "Rampage" så tjänade han drygt 3 miljoner dollar.
Andra exempel på bonusar som UFC delar ut är till exempel Georges St.Pierre som fick sådär en miljon dollar som bonus när han besegrade Matt Hughes och blev weltervitksmästare.
Rich Franklin som var, och fortfarande är tror jag, låst till ett väldigt dåligt kontrakt fick ett hus värt några hundra tusen dollar.
Sen är det massor med mindre bonusar som delas ut men det är svårt att få någon överblick och det skapar en mycket märklig situation där man måste göra sig kompis med chefen för att få den lön man egentligen är berättigad.
Jag är säker på att Jardine är väl omhändertagen och inte klagar ekonomiskt men det är som sagt en lite märklig situation.

Sen tycker jag det är lite synd att dom inte höjer sin minimilön lite, jag förstår att ur ett rent maknadsekonomiskt perspektiv har dom ingen anledning att göra det men genom att betala dom lite mer så får fler råd att träna heltid och det kommer göra att vi får se en bredare bas av hyfsade fighters som tränar på heltid vilket jag tror lönar sig i längden.
Sen ska man heller inte glömma att man får otroligt mycket mer pengar från sina sponsorer om man kommer med i UFC mot om man fightas i en mindre organisation.

Så för att sammanfatta, den överdrivna diskussionen om t.ex hur lite pengar Jardine tjänade är inte bara överdriven och löjlig utan rent felaktig men det finns ändå en del saker som är värda att ta upp och diskutera. Men det säger jag ur en vinkel där jag är tveksam öht till köpare av arbetskraft och framförallt där det inte ens finns ett fack som motvikt.
Som jag ser det så har man ett problem med hur UFC betalar sina fighters så har man ett problem med "fri marknadsekonomi".

7 comments:

Lars said...

Jag såg lite siffror på vad sponsorer betalar och det var inga stora summor. De sponsorer som betalar mycket är de som sponsrar själva UFC eller rättare sagt köper reklamplats av UFC, som Xyience t.ex.

Håller med om att de borde höja minimilönen. Med tanke på vad man utsätter sig för i ringen så borde ingen fightas för $2000. UFC vet att de kan betala skitlöner till fighters som inte har gjort sig ett namn. De vet att UFC är största och bästa stället att slå igenom via.

Jag tycker personligen att $10.000 borde vara minimilönen för en fight i UFC. Om en fighter tjänar mindre än så får de svårt att gå runt med familj om de inte har ett vanligt jobb vid sidan om. I snitt fajtas de väl ungefär 2-4 ggr per år där de som tjänar bäst har råd att välja lite medans de sämst betalda tvingas fajtas väldigt ofta.

Anonymous said...

Chuck Liddell

Anonymous said...

Kommer

Anonymous said...

Tillbaka

Herr Yllevante said...

lets hope so xD

Anonymous said...

Nää chuck e slut tror han är i slutet av sin karriär.

hedgren said...

Huruvida Chuck fortsätter eller inte ligger ju då inte i finanserna om han nu inte tabbat bort alla pengar han tjänat. Det är antingen:
1. Viljan att komma tillbaka
eller
2. Snålheten för mer cash
som kommer bestämma om han kommer tillbaka eller inte.

Angående lönerna så är det bara som det är. Chuck får här 500k $ för att han kan generera det och lite till in till organisationen, vad genererar Jardine i motsats? Säg att matchen Alexander vs. Jardine var Alexander vs. Liddell istället, skulle matchen "bara" vara på tv-sända cardet då?