Tuesday, September 25, 2007

Varför misslyckas Pride killarna i UFC?

Det har snackats en hel del om varför stjärnorna från Pride kommer till UFC och misslyckas, inte minst på mmaforum.se.
Doping, regeländringar och bur istället för ring verkar vara dom vanligaste förklaringarna. Även om det mycket väl kan spela in tror jag den största anledningen till varför dom inte varit så lyckade är något annat.
Jag tror helt enkelt att den explosion av MMA vi sett i USA dom senaste två åren har lett till att träningen där helt enkelt håller en högre klass. Dom tränar mer seriöst, smartare och med bättre träningspartners.
Som exempel kan vi till att börja med ta Crocop, han kom in arrogant som aldrig förr mot Gonzaga och hade varken tränat med armbågar eller i bur och det såg vi hur det gick.
Inför sin nästa match mot Kongo så hade han tagit in flera bra träningspartners och hårdtränat för att anpassa sig till buren, men ändå misslyckas han, varför?
Han glömde det där med gameplan och taktik, han hade en plan, gå in och kickboxas som vanligt och lita på vänsterfoten. Medans Kongo hade lagt upp en taktik och en plan för hur han skulle kontra Crocops förutsägbara stil.
Samma sak tycker jag gäller Shogun, han körde sin grej, hade ingen riktig plan och mötte en kille som intensvitränat i månader för att just möta honom. Då hamnar man lätt i ett stort underläge. Nästan alla verkar prata om Shogun gamla uthållighet och hur den var som bortblåst och det förstår jag inte alls. Shogun har alltid hållt ett högt tempo men har aldrig visat på nån uthållighet som är så sjukt imponerande. Bara att hans motståndare tagit slut före honom. Mot en stor kille som Forrest som pressar honom och har bättre uthållighet så blir det helt andra förutsättningar.
Det är inte bara Prides killar som jag tycker det här stämmer in på utan Chuck Liddell gjorde samma misstag. Han gick in mot Jardine med samma stil som han använt mot alla grapplers han mött. Och han har inte särskilt många träningspartners av världsklass direkt och då vinner man inte svåra matchningar. Jardine tränar med flera bra fighters och noggrant planerat hur han skulle möta Chuck. Chuck försökte mixa upp det lite men då var det försent.
Många japaner och brassar har en gammal syn på MMA där dom helt enkelt tränar lite som dom vill och sen går ut och kör sin grej och jag tror det är för jämnt i toppen för att det ska hålla. Det funkade bra tidigare när skillnaden mellan fighters vad gäller skicklighet var så mycket större än den är idag. När det finns så många jämnbra är det små saker som avgör.
Nu drar jag ju alla över en kam lite i onödan men i det stora hela tror jag det stämmer väldigt bra.
Det är många fighters man ser som lämnar sina gamla gym i Brasilien, Japan eller England, kommer till USA och utvecklas något enormt. Så viktig tror jag det är med bra träning och bra träningspartners i dagens MMA.

Och det i kombination med bur istället för ring, lite annorlunda regelsystem och inramning gör att det blir svårt för dom att vara lika framgångsrika.
Sen ska man inte glömma hur inflaterade många fighters var i Pride och det har alltid varit svårare att bedömma deras förmågor eftersom dom matchades så konstigt.
Betyder det att jag tycker Pride-killarna varit överskattade? Nja, inte riktigt. Men det är svårare motstånd man får möta konstant i UFC där man i Pride kunde få möta många lättare motståndare hipp som happ även om man var mästare.
Jag tycker det är otroligt roligt att vi äntligen får se alla dom bästa i samma organisation och förr eller senare kommer divisionerna räta ut sig.

15 comments:

spyder said...

jag tror att du har till stor del rätt. jag är därför också väldigt spänd på wands debut. det är ju en spännande tanke om han skulle fortsätta ha ett träningsutbyte med couture som ju är en av världens mest intelligenta fighters.

Herr Yllevante said...

En mycket bra teori, den bästa och mest logiska hittils.
Det är lite lustigt med tanke på allt snack om hur PRIDE äger UFC osv. (fighters alltså)
Föredrar dock fortfarande PRIDE över UFC när det gäller både regler och ring ;)

tår i ögat

Ska förövrigt bli väldigt intressant att se hur en viss fedor hanterar det hela om han dyker upp i UFC med tiden :P

Hedgren said...

herr yllevante sa precis vad jag tänkte. Kan bli intressant att se hur Fedor hanterar det hela nu när många Pride-snubbar gjort mindre bra ifrån sig trots bra rykte och record. Det är väl Rampage av de föredetta Pride-snubbarna som klarat sig bäst, mästare är ju som bra att vara :P. Men han har ju gjort precis det du pratar om, bytt camp och tränar väldigt rigoröst för just det han ska göra.

Lars said...

Mycket bra artikel, håller med i det mesta. Jag tror att det är massa små faktorer som gör att de misslyckas.

Inramningen spelar nog en hel del roll. Det är en ganska stor kontrast mellan atmossfären i Pride och UFC. Regelskillnaderna och buren gör också sitt.

När jag satt och värderade värdet i att spela Forrest mot Shogun så märkte jag hur övervärderad han var. Kanske om det hade varit i Japan, i Pride och Forrest på besök med Prideregler i ring, KANSKE hade oddsen varit korrekta då.

Nu kommer Shogun till UFC, nytt land, ny kultur, helt annan atmossfär. Nya regler, i bur och troligen redigt nervös. Mot en fighter som tränar med den bästa taktikern i branschen, är större, starkare och bättre kondition.

Och allt detta i en sport där allt kan hända? Ja vad kan man säga, finns bara ett ord, övervärdering.

Jag ser verkligen fram emot Fedors anländande och lita på att om oddsen är lika skeva i hans fall så spelas det emot. Nu tror jag iofs. att Fedors stil matchar väl mot Randy. Randy är ju som sagt taktikern dock och han hittar säkert hål i Fedors game och exploaterar dem.

Jag ser fram emot att de tar in fler Pride fighters, jag tror de flesta får det tufft i UFC.

sebastian said...

Jag tycker något borde sägas om dopingkontroller också. Det är rena vilda västern på det området nere i Japan. Det testas inte för något förutom kokain/heroin/cannabis och liknande och de enda som har tillgång till de resultaten är promotorn som kan göra vad de vill (inget).

Har man varit van vid det finns säkert vissa nya rutiner som kan förändra en hel del.

Lars said...

Fast det går alldeles utmärkt att dopa sig i USA också. När de fightas så sällan så är det inga problem att gå sin kur i tid och vara "ren" när testningen sker, så jag köper inte riktigt det argumentet. Jag kan sätta min högerhand att doping är vida utbrett trots att så få åker fast.

Spyder said...

se bara på Sean Sherk. helt uppenbart att han bara avslutade sin "cykel" lite sent och det tyder ju på att det antagligen finns fler som inte klantar sig så.

Mattias S. said...

Sebastian: Jag nämner doping men mest bara i förbifarten. Borde kanske utvecklat det lite mer men jag tog för givet att alla visste att man inte testade alls för det i Japan.

simon said...

Det är väl bara CroCop och Shogun som har misslyckats, varför ja man kan nog tycka vad man vill men mest är det nog träning och hype tror jag.

Jag tror Shogun kommer tillbaks till sin nästa fight otroligt grym och om Fedor kommer över så tror jag inte han har problem att anpassa sig, kommer nog gynna han.

Spyder said...

jag kan hålla med om att överlag så har pridegossarna varit lite besvikelser. men vi får inte glömma att rampage och anderson silva har titlar, nogueira imponerade efter förutsättningarna. det var ju hans första fight i ufc med allt vad det innebär och att ta sig tillbaka efter den sparken var bra gjort. marcus aurelio har man ju inte riktigt vetat vad han går för, ninja var inte topp tre i pride, henderson förlorar mot en grym rampage i en viktklass där han inte hör hemma. de som varit besvikelser för mig är CC, shogun, herring och till viss del nakamura. nakamura borde droppa till mw och herring såg mycket bättre ut mot nog trots förlusten. då återstår CC som varvat grymma insatser med urusla och shogun. vad det gäller honom vet jag faktiskt inte vad som hände men jag är villig att ge honom en chans till.

Mattias S. said...

Det kanske inte framgick så tydligt i min text men lite av poängen var ju att jag menar att det inte spelar så stor roll att det är "Pride" killar utan att deras svagheter har kommit fram nu i UFC är mest en tillfällighet. Jag nämner också att Chuck råkat ut för samma sak och jag lägger bara en liten vikt på skillnaderna mellan UFC och Pride utan jag menar att det i mycket större utsträckning handlar om att träningen och förberedelserna har varit så mycket bättre hos dom som har besegrat dom favoriterna som förlorat.

Spyder said...

nakamura har gjort en diaz och åkt dit för marijuana enligt sherdog

Hedgren said...

spyder: MMA Weekly säger detsamma. Svaret på prestationshöjande droger har inte inkommit än.

Anonymous said...

UFC har 2 st f.d. Pride fighters som är Champion nu. Rampage och Silva. Kan inte förstå att man förbiser detta i en diskussion som denna.

Mattias S. said...

Anonym: Du missar helt min slutsats där det handlar om träning och förberedelser eller vad menar du?