Monday, March 5, 2007

UFN8 och UFC 67 recap

UFC 67

UFC brukar passa på och brassa på med en riktig dundergala i Las Vegas under Superbowl-helgen då Las Vegas får närmre 300.000 extra turister under just den helgen. UFC 67 såg från början helt sjukt bra ut på pappret. Men så blev Georges St.Pierre skadad och hans fight med Matt Serra sköts fram till UFC 69. Sen blev Melvin Guillard skadad och Diego Saraiva fick ta hans plats. Och inte nog med det utan sen misslyckades Travis Lutter med att komma ner tillräckligt i vikt så det blev ingen titelfight.

Vi börjar med UFC 67 och resultatet, taget ifrån Sherdogs fightfinder.
1 Dustin Hazelett Diego Saraiva Decision (Unanimous) 3 5:00
2 Ryoto Machida Sam Hoger Decision (Unanimous) 3 5:00
3 Frank Edgar Tyson Griffin Decision (Unanimous) 3 5:00
4 Terry Martin Jorge Rivera KO (Punches) 1 0:14
5 Patrick Cote Scott Smith Decision (Unanimous) 3 5:00
6 Quinton Jackson Marvin Eastman KO (Punches) 2 3:49
7 Roger Huerta John Halverson TKO (Strikes) 1 0:19
8 Mirko Filipovic Eddie Sanchez TKO (Strikes) 1 4:33
9 Anderson Silva Travis Lutter Submission (Choke) 2 2:11
Vi tar dom i tur och ordning. Dustin Hazelett vs. Diego Saraiva har jag inte sett än men av PBPn och domslutet att dömma så hade Hazelett inga större problem med submissionspecialisten Saraiva. Jag trodde själv inför matchen att Saraiva skulle lyckas med en submission, killen är rätt grym på det.

Ryoto Machida vs. Sam Hoger trodde jag på förhand skulle bli ett bra test för Lyoto och av PBPn att döma blev det också det. Hoger har aldrig blivit stoppad förut och även om han inte blev det här heller så har han aldrig blivit så här dominerad som han verkar ha blivit här. Ser fram emot att se fighten när den kommer på UFC on demand.

Frank Edgar vs. Tyson Griffin hade jag stora förhoppningar på innan galan då jag har varit grymt imponerad av Tyson Griffin ett bra tag. Jag visste att Frank Edgar var obesegrad men jag hade aldrig hört talas om honom tidigare. Hörde dock att han var riktigt bra men jag trodde aldrig han skulle vara i samma liga som Tyson Griffin. I kvällens höjdpunkt visade han sig inte bara vara i samma liga utan till och med vara bättre. Han var mycket bättre stående och hans brottning var klart bättre än Griffins den också. Inte lika kraftfull som Griffin kanske men hans teknik vägde tyngre i det här mötet. Griffin hade ett helt galet djup benlås på Edgar i slutet och man såg hur knät böjde sig åt fel håll, precis som Rogan så klappade jag ut mig själv flera gånger, det gjorde fysiskt ont att se på. Edgar såg dock obekymrad ut och höll ut tills matchen var över. Tyson var trots förlusten riktigt imponerande han också. Håll ögonen på dom här två i framtiden, två av UFCs bästa lättviktare vill jag påstå.

Terry Martin vs. Jorge Rivera trodde jag redan innan skulle vara en bra matchning för Martin. Han är en klart bättre fighter än han har fått visa upp i UFC tidigare. Jag trodde dock inte han skulle knocka Jorge efter 10 sekunder. Inte dra för stora slutsatser av det här man han kan bli ytterligare en kille att hålla ögonen på i UFCs fullpackade MW division.

Patrick Cote vs. Scott Smith blev inte så spännande som dom flesta av oss hade hoppats på. Men Cote fick äntligen sin första UFC vinst. Efter att jag har hoppats och trott på Cote under en lång tid så vinner han äntligen när jag väljer att chansa på hans motståndare. Lika glad är jag för det för det här förtjänade han. Han var också väldigt glad över sin första seger och skämtade med Joe Rogan om det i intervjun efter fighte. Han var både tekniskt bättre och mycket snabbare än Smith som inte hade någonting att sätta emot egentligen. Cote var lite för passiv och han hade Smith nästan helt ute utan att gå framåt. Men med tanke på för hur det gick för Sell i Smiths förra fight så ville han väll inte råka ut för samma sak. Nu har Cote fått sin vinst och jag hoppas att det kan lossna lite för honom nu, men då får han allt vara lite hungrigare och aggresivare än han visade sig vara här.

Quinton Jackson vs. Marvin Eastman var lite av en besvikelse. Jackson var väldigt stillastående och det gav Eastman chansen att få in en armbåge flera gånger. Eastmans brottning visade sig också vara för stark och Rampage kunde inte visa upp sina kraftfulla nedtagningar, något han verkade leta efter extra mycket bara för att visa upp sig. Ramapge kontrollerade ändå fighten och fick in några rejäla smällar utan att Eastman blinkade. Men en bit in i andra ronden fick han in så där en 27 uppercuts och Eastman föll äntligen till marken och domaren bröt. Rampage sade också att han var nervös och att han behöver ett par fighter till innan han är redo för en rematch med Chuck Liddell. Och jag kan bara hålla med, den Rampage som dök upp igår hade inga större problem med Marvin Eastman men han hade blivit tokknockad av Liddell.

Roger Huerta vs. John Halverson slutade ungefär som väntat om än något snabbare. Kontroversiellt avslut då det ser ut som Huerta sänker Halverson med ett otillåtet knä. Men på reprisen tycker jag inte det träffar i huvudet och det verkar som Halverson gör sig till lite. Huerta är iaf en lättviktare att räkna med och lär vara en viktig del i UFCs allt större och intensivare satsning att slå sig in mer på den latino-amerikanska och mexikanska marknaden.

Mirko Filipovic vs. Eddie Sanchez gick nog som dom flesta väntat sig. Eddie såg rätt taggad ut inför fighten och hade sin plan klar för sig. Cirkla åt vänster för att hålla sig undan vänstersparken från Crocop. Slänga vilda slag och hoppas ett ska träffa. Men efter första slagutbytet, eller ja, efter första slagserien från Crocop såg man i ögonen på Eddie att han inte hade där att göra. Crocop slår så hårt och är så snabb att väldigt få tungviktare kan mäta sig med honom, Eddie Sanchez är inte en av dom. Jag tycker ändå han gjorde bra ifrån sig och cirklade bort från Crocops vänster-arsenal hela tiden, han tog ett par duktiga smällar utan att lägga sig ner. Han tog även en vänsterspark som ändå tog rätt bra. Men Crocop tog ner honom, mountade honom och sen var det mest domaren som tyckte att nu räcker det. Det var väldigt häftigt att se Crocop komma in till Pride-theme dessutom.

Anderson Silva vs. Travis Lutter blev mer spännande än jag hade trott, trots att Lutter såg mycket sämre ut än väntat. Anderson såg inte alls lika bra ut som tidigare. Helt horribelt nedtagningsförsvar och han kändes inte riktigt så explosiv och alert som han varit tidigare. Men det visar sig också ha en förklaring då han har opererat båda knäna och dom inte alls var 100% än. Men det var inget han skyllde på, han fick in en triangel på Lutter och pepprade på med (otillåtna?) armbågar tills Lutter klappade. Det är enligt reglerna otillåtet att spetsa med armbågen, vilket han helt klart gjorde. Men jag tror ingen kommer protestera över det. Jag fullkomligt älskar UFCs MW division för tillfället, en fantastisk mästare och flera starka utmanare. Mike Swick, Yushin Okami, Rich Franklin, Nathan Marquardt med flera.

Överlag var UFC 67 rätt slätstruken där både Crocop och Rampage gjorde det dom skulle men utan att göra något exceptionellt. Men man hade sånna upphypade överkrav på dessa två. Det dom gjorde ikväll var imponerande. Titelfighten var ett enda stor anti-klimax vill jag påstå. Ända från invägning till hur den slutade var det bara ren otillfredsställelse.

För drygt två veckor sedan var det också UFC Fight Night 8 (jag kallade förra UFN för 8 men det skulle egentligen vara 7) som jag ville säga några ord om.

UFC Fight Night 8

En gala som känns rätt underskattad och förbisedd. Vi börjar med resultatet från Sherdogs fightfinder.
1 Rich Clementi Ross Pointon Submission (Rear Naked Choke) 2 4:53
2 Din Thomas Clay Guida Decision (Unanimous) 3 5:00
3 Ed Herman Chris Price Submission (Armbar) 1 2:58
4 Josh Burkman Chad Reiner Decision (Unanimous) 3 5:00
5 Nathan Marquardt Dean Lister Decision (Unanimous) 3 5:00
6 Hermes Franca Spencer Fisher TKO (Strikes) 2 4:03
7 Jake O'Brien Heath Herring Decision (Unanimous) 3 5:00
8 Rashad Evans Sean Salmon KO (Kick) 2 1:06
Ska inte snacka så mycket om varje fight i detalj här. Men Din Thomas såg riktigt bra ut mot Clay Guida i en riktgit bra, jämn och underhållande fight i otroligt högt Tempo.

Ed Herman tog en riktigt snygg armbar, jag tycker vi ser för få armbars från folk som har tagit någons rygg.

Josh Burkman såg bra ut mot Reiner och han känns som en bra gatekeeper i WW divisionen.

Marquardt fullkomligt krossade Lister och fick honom att se ut som en amatör stående. Jag hade Marquardt som segrare med 30-25 och mot en fighter av Listers kaliber är det sjukt imponerande. Man kan tycka att han borde kunnat avsluta men Lister gjorde ett grymt jobb med att hålla fast Marquardt och inte ge honom chansen att avsluta på marken samtidigt som Marquardt är en smart och försiktig fighter. Lister visade grymt hjärta och fightade på tills slutet. Marquardt borde vara nära en titelfight men den enda fighten som visats på TV var hans aptråkiga möte med Ivan Salaverry. Så vet alla vanliga fans om hur bra han är?

Hermas Franca var grymt imponerande mot mycket tuffa Spencer Fisher som innan hade ett record på 19-2. Franca visar att i MMA behöver man inte ha snygg teknik om man slår hårt och har bra markteknik. Nu väntar Sherk för Franca, det kan iofs bli en tråkig fight som Franca kan komma att spendera större delen av på rygg, men vi får se.

Heath Herring har aldrig varit särskilt bra egentligen men jag har ändå gillat hans stil och såg fram emot hans UFC debut. Man undrar dock vad Joe Silva tänkte när han matchade Herring med en starkbrottare som O'Brien. Den här matchen visade egentlgien två saker, Heath kommer aldrig att vara en mästare eller utmanare och O'Brien har en väldigt lång väg kvar att gå innan han kan räknas som en utmanare.

Rashad Evans däremot imponerar allt mer. Väldigt många har klagat på matchningen mot Salmon. Men det var första gången han mötte en bättre brottare än han själv och han kunde inte gå in och bara ta ner sin motståndare som han gjort så många gånger tidigare. Ett bra och viktigt test för honom och Salmon vann första ronden i min bok. I andra ronden visade dock Rashad varför han är obesegrad och varför så många menar spår honom en väldigt ljus framtid i UFC.

Ny utmanare till LW bältet, Marquardt besegrar ännu en kvalitetsmotståndare och Rashad Evans fortsätter vissa upp nya färdigheter. UFN8 var jag imponerad av med tanke på att det var gratis. UFC 67 var lite av en besvikelse, framförallt med tanke på att det var Super Saturday. Nu blickar vi framåt mot Pride 33 och UFC 68 men mer om det när det närmar sig.

No comments: