Sunday, April 22, 2007

UFC 70: Nations Collide recap

Då var ännu en mmaspäckad helg över. Både Cage Rage 21: Judgement Day och UFC 70: Nations Collide kunde vi se på lördagskvällen. Nations Collide var verkligen ett passande namn på UFC-galan, vi hade Kroatien vs. Brasilien, Vitryssland vs. Braslinien, Storbritannien vs. Australien, Frankrike vs. Brasilien, Storbritannien vs. Brasilien, Storbritannien vs. USA med mera. Tyvärr var det ingen särskilt spännande gala trots att det på pappret var fullt med bra matchningar. Så här i efterhand var det faktiskt inte särskilt konstigt att det blev som det blev då matchningarna hade en stor chans att utvecklas just så som dom gjorde.

Första matchen för kvällen var Assuerio Silva vs. Cheick Kongo i en klassisk grappler vs. striker matchning. Kongo visade direkt varför han anses vara en av dom allra bästa stående fighterna i tungviktsdivisionen, mycket imponerande teknik och snabbhet för den storleken. Men Assuerio visade också att det enorma hål som Carmelo Marrero utnyttjade i Kongos arsenal fortfarande inte är lagat och tog ner Kongo utan problem. Väl på marken gjorde dock inte Silva ett skvatt och dom två första ronderna handlar helt enkelt om att Kongo straffar Assuerio stående, Silva tar det till marken, gör inget, blir stående, straffas, tar det till marken igen. I tredje ronden får Kongo in flera bra slag och Assuerio verkar för trött för att hamna överst så även om han får det till marken är Kongo överst och delar ut lite härlig Ground and Pound tills ronden är över. Jag hade Kongo vinnandes med 29-28 eller 30-27, Assuerio gjorde för lite med sina nedtagningar och Kongo träffade med ganska mycket när det väl var stående. Jag var dock orolig över att domarna skulle se det annorlunda men det gjorde dom inte. En tossig domare satte dock siffrorna 28-28 som känns helt ologiskt, sätter man en oavgjord rond är det 10-10 som gäller och att båda skulle ha lyckats med en 10-8 rond finns inte.
En mycket tråkig fight som påminde ganska mycket om Herring vs. O'Brien. Jag hoppas Kongo får möta en striker i sin nästa match, t.ex nyss nämnda Herring hade varit trevligt. Eller Crocop eller Arlovski. Men Herring känns som ett bra första steg.

Nästa match var David Heath vs. Ryoto Machida och den var ännu tråkigare och påminde en hel del om Sanchez vs. Koscheck. Ryoto var klart överlägsen men väldigt passiv och chansade ingenting. Jag tror matchmakarna hade hoppats på att Heath skulle chansa och offra sig och göra det här till en bra match men Ryoto var för bra, Heath var helt chanslös och ville inte offra sig bara för att bjuda på en bra match. Det blev lite spännande mot slutet av tredje ronden då Machida träffar med 7-8 knän på raken men det var också den enda höjdpunkten även om Machida träffade med flera bra sparkar och slag i matchen så var det allt för sällan.
Machida må vara skitbra men han är pisstråkig att se på, han behöver möta en riktigt aggressiv kille i samma klass så får vi se hur han håller.

Sen var det dags för Michael Bisping vs. Elvis Sinosic och där fick vi se lite mer action. Första ronden var dock alldeles för ensidig för att det skulle bli spännande men det bevisar att Bisping är en riktigt bra fighter. Dom gånger vi har sett honom i UFC sedan han vann The Ultimate Fighter har han båda gångerna trots dominans lyckats hamna i farliga situationer. Mot Schafer minns jag inte exakt vad men jag minns att han blev för oförsiktig och hamnade i en dålig situation. Här så blir han oförsiktig och får äta ett knä som sänker honom och han ser lagom groggy ut och Sinosic hoppar in för ett avslut men Bisping verkar ha hämtat sig fort. Sinosic har dock en riktigt djup kimura som ser ut att vara helsänkt men Sinosic var nog sliten från att ha tagit så mycket stryk i första ronden och Bisping kommer loss, vänder på steken och avslutar med hänsynslös Ground and Pound.
Det blev rätt spännande ett tag där och Bisping får nog vara lite försiktigare när han börjar möta tuffare motstånd.

Sen var det dags för den matchningen som jag tyckte var allra intressantast på pappret, Andrei Arlovski vs. Fabricio Werdum. Tyvärr var den nästan lika tråkig som Machida vs. Heath. Arlovski såg imponerande men avvaktande ut i första ronden och hade också en nedslagning. Inte en ren sådan iofs, Werdum såg fortfarande ut att vara klar och han vill gärna ramla till marken och locka med sig motståndaren. Arlovski var dock inte intresserad av att följa med ner där och backar istället undan. Jag trodde Arlovski skulle komma ut mer aggresivt i andra ronden men tvärtom så är han ännu passivare. Han förföljer Werdum och träffar med lite bensparkar men utöver det händer inte mycket. Werdum gör inte mycket han heller utan det mest offensiva han hade var ett par örfilar. Arlovski pratar i postfight intervjun om att hans boxningstränare sagt åt honom att hålla sig avvaktande och inte vara för aggressiv, kanske var ett smart drag i det här fallet men jag vill gärna se The Pitbull komma tillbaka.

Eftersom det hittills varit en väldigt underväldigande gala så låg det en tung tung börda på Mirko "Crocop" Filipovic vs. Gabriel "Napao" Gonzaga som var kvällens main event. Gonzaga såg riktigt stor ut och när dom började så röde han sig väldigt bra. Crocop såg lite avvaktande ut vilket aldrig är ett gott tecken. Gonzaga jabbade lite och försökte hitta rätt avstånd och rörde sig väldigt bra. Sen exploderar Crocop och avlossar en förödande vänsterspark mot kroppen på Gonzaga och den träffar tungt men Gonzaga var beredd, fångar
benet och tar ner Crocop förvånansvärt enkelt. Väl där försöker Crocop hålla honom tätt intill och håller sin guard stängd. Gonzaga är dock metodisk och träffar med armbåge efter armbåge. Vissa träffar riktigt hårt och även om Crocop gör ett ganska bra jobb på binda upp Gonzagas armar fortsätter armbågarna landa. Samtidigt har Gonaga pressat Crocop upp mot stängslet allt mer och Crocop ser riktigt trängd ut. Men då bryter Herb Dean och ställer dom upp. Helt horribelt och vad är det här för jävla partiskhet tänker jag. Nog för att Crocop är favorit men nån jävla måtta får det vara. Så här i efterhand tror nog Crocop gärna hade stannat kvar där upptryckt mot stängslet ätandes armbåge efter armbåge. För väl stående igen så cirklar dom runt varandra, Gonzaga var väldigt noga med att cirkla ifrån Crocops vänsterspark hela tiden, och helt plötsligt exploderar Gonzaga och träffar med en helt sjuk högerspark rakt i huvudet på Crocop och Crocop faller till marken som en docka. Han landar väldigt oturligt på sitt eget ben och hans fot vrids 180 grader och det ser riktigt illa ut men han går själv och ser inte ut att halta nämnvärt av vad jag kan se. Vilken chock, vilket jävla slut. Även om jag trodde Crocop skulle vinna så tyckte jag oddsen var lite skeva och satsade därför på Gonzaga, inte riktigt pengar tyvärr, det var jag för snål och för feg för att göra. Men att det skulle sluta så här trodde jag aldrig. Möjligtvis en submission, GnP, domslut eller möjligtvis en överhandshöger ala Randleman. Men en huvudspark? Aldrig. Mycket mycket imponerande av Gonzaga måste jag säga. Inte vara avslutningen utan hela fighten. Fan, jag har ändå hypat Gonzaga sen han debuterade i oktagonen men det här trodde jag aldrig. Jag hejade och trodde på Crocop men jag måste säga att jag är riktigt glad för Gonzaga och jag längtar redan tills slutet på Augusti då han möter Randy Couture om tungviktsbältet. Och något säger mig att vi har en brasiliansk tungviktsmästare i UFC om 4 månader.

Bland prelim matcherna så ska Alessio Sakara ha gjort precis det jag hoppats på och besegrat Victor Valimaki på teknisk knockout tidigt i första ronden.
Mina hypningar av Matt Grice och Edilberto "Crocota" Souza De Oliveira verkar dock inte ha varit lika lyckade då både åkte på smörj.

Överlag en ganska tråkig gala men det var ändå relevanta och bra matchningar och en avslutning som hette duga så på sin helhet en helt ok gala. Fullständigt resultat taget ifrån Sherdogs fightfinder:
1 Paul Taylor Edilberto de Oliveira TKO (Strikes) 3 0:37
2 Jess Liaudin Dennis Siver Submission (Armbar) 1 1:21
3 Alessio Sakara Victor Valimaki TKO (Strikes) 1 1:44
4 Junior Assuncao David Lee Submission (Rear Naked Choke) 2 1:55
5 Terry Etim Donald Matthew Grice Submission (Guillotine Choke) 1 4:38
6 Cheick Kongo Assuerio Silva Decision (Majority) 3 5:00
7 Ryoto Machida David Heath Decision (Unanimous) 3 5:00
8 Michael Bisping Elvis Sinosic TKO (Strikes) 2 1:20
9 Andrei Arlovski Fabricio Werdum Decision (Unanimous) 3 5:00
10 Gabriel Gonzaga Mirko Filipovic KO (Head Kick) 1 4:51

10 comments:

JohnnyBoy said...

asså shiiiiiiiiit, jag är helt hypad?!! :D woow Gonzaga fyfan sjuukt! :D ödets ironi, CroCop fick smaka på sin egen medicin! :P

Fetttråkiga matcher annars :( Dom 2 senaste galorna har inte varit dom roligaste... Saknar Prides OWGP a la 06 :P

Mattias S. said...

UFC 69 tyckte jag var kanon, Groove var imponerande, Huerta var helt sanslös och Serras knock av GSP var fantastisk.
Okami vs. Swick var sådär men jag gillade den ändå, Swick exploderade ibland och Okami är imponerande.
Koscheck vs. Sanchez var en skitmatch men det är härligt att hata Koscheck.

Men ja, fan, helt sjukt. Med den avslutning tycker jag det på det hela var en rätt bra gala till slut. :)

David Lundström said...

Varför kunde inte Crocop ramla med raka ben? Jag kommer inte att kunna somna inatt på grund av bilden av hans fot som pekar åt helvete fel fastbränd på hornhinnan. Props till Gonzaga för årets knock. Det är som att upsets börjar bli mer regel än undantag nuförtiden.

Werdum var en stor besvikelse, och jag tror att UFC borde ha köpt in Kharitonov istället för att veva med Arlovski. Måtte bara Nogueira visa riktig Prideklass!

Johan said...

Gonzagas spark i skallen är det värsta jag sett. Jag var uppriktigt orolig för att Crocop var död!

Annars var galan helt ok. Inte så bra som den såg ut på papperet, men helt ok. Jag gillade t o m att se Heath bli taktiskt ägd.

Werdum var en besvikelse dock.

Joe said...

Helt galet bra blogg mattias, bästa jag sett någonsin!

Mattias S. said...

Riktigt obehaglig vinkel på foten där ja, hoppas han är bra. Tror han ska undersökas imorgon.

Jag är besviken på både Werdum och Arlovski, men Werdum borde offrat sig och försökt att göra något.
Arlovski vs. Kharitonov hade varit en mycket trevlig match, jag tror Arlovski hade tagit den i imponerande stil faktiskt.

Tack Joe. :)

johnnyboy said...

Angående Huerta mot den lilla killen så vafan borde han avslutat mycket tidigare tyckte jag,, dom bankade skiten ur varandra men fett dåliga på att avsluta ju. Känns som en massa UFC snubbar måste ta tag i sin wrestling/bjj träning, suger på marken typ Assuerio Silva haha takedown efter takedown men sen ligger han bara där på stackars Kongo ;)

Lars said...

Tråkig gala, main event var det enda sevärda (har bara sett main card). Jag är fortfarande i chock efter "sparken". Det såg riktigt illa ut och om Cro Cop inte fått några allvarligare skador kan man ju lungt säga att han hade änglavakt. När jag såg hur hans ben var vinklat var mina tankar att nu är karriären över.

Martin said...

Galan var väl ok tycker jag...

Silva vs. Kongo
Detta var den tråkigaste matchen då Silva körde och lyckades med lay'n'pray (även om han inte vann).

Heath vs. Machida
Denna var på gränsen asså... Machida är riktigt duktig MMA fighter dvs. bra på alla aspekter. Han är på gränsen att attackera för lite men han är inte i närheten av Koshecks kaliber när det gäller att vara en decision fighter. Jag tycker taktiken att dansa bort är bra men han borde attackera lite mer därimellan.

Bisping vs. Sinosic
Matchen var ok. Jag är inte imponerad av Bisping, tror inte han kommer stå sig i toppen! Han är slarvig i sitt stående game och riktigt dålig i sitt mark game (om man jämför med toppfighters)... Han har hjärta som kan stå sig bland de bästa men det är också det ända. Sinosic hade extremt dålig guard!


Arlovski vs Werdum
Tråkig match! Jag förstår att Arlovski var försiktig för en förlust skulle kunna betyda att han är utesluten ur toppen, men det är ingen ursäkt iofs. Werdum såg riktigt dålig/slarvig ut faktiskt!

Cro cop vs Gonzaga
Aj aj aj :-( Matchen var ok så länge den varade men va fan!!!! Världens största skräll genom tiderna! En BJJ kille knockar en av väldens bästa strikers genom en huvudspark utan ens en set-up! Sicken megatabbe av cro cop! Hade varit roligt att se mer av Gonzaga, om han kunde fortsätta sin gameplan hela matchen ut dvs. lyckats med att ta ner crop cop även i de andra ronderna? Skyller på den enligt mig sämsta domaren Herb Dean som ställer upp matchen helt utan anledning, va fan Gonzaga piskade ju skiten ur Cro cop på marken! WHY!?!!?!

Allamagoosalum said...

Ja vad är det som händer i MMA världen? Är det så här det ska vara framöver så kan inte jag fortsätta att titta. Jag har helt enkelt inte nerverna för det. Först vinner Matt Serra (jäkligt roligt för den delen) och sen går Crocop och blir fullständigt mördad!! Det är ju helt obegripligt. Vad kommer att hända med honom nu, Crocop alltså? Blir han borta i sex månader, eller?
Jäkligt bra blogg förresten...