Wednesday, May 23, 2007

UFC 71 Preview

Oj oj oj, på lördag är det dags för UFC 71. En av årets absolut största matcher går av stapeln när Chuck Liddell möter den enda som fortfarande har en ohämnad seger över honom i Quinton "Rampage" Jackson. Till en början var jag kanske inte så hypad, kände att Rampage behövde mer tid på sig att komma tillbaka och så här, men skitsnack. Rampage ÄR redo och Chuck möter sin stilmässigt svåraste motståndare sedan, ja, sedan dom möttes senast helt enkelt. Jag är också mycket nyfiken på hur många PPVs som kommer säljas, den populäraste PPVn hittils är UFC 66 med Chuck vs. Tito 2 som drog över 1 miljon PPV köp. Detta är en betydligt mer intressant match men Rampage är inte alls lika välkänd som Tito. Jag hoppas UFC All Access med mera har gjort att fler har fått upp ögonen för Rampage. Det är i övrigt inget strålande fightcard vi får se men med tanke på vad det är för mainevent så är det ändå riktigt bra, inga stora fighter men många bra.

Main Card:
Chuck Liddell vs. Quinton Jackson
Karo Parisyan vs. Josh Burkman
Ivan Salaverry vs. Terry Martin
Keith Jardine vs. Houston Alexander
Kalib Starnes vs. Chris Leben

Prelims:
Thiago Silva vs. James Irvin
Sean Salmon vs. Alan Belcher
Jeremy Stephens vs. Din Thomas
Carmelo Marrero vs. Wilson Gouveia

Kvällens main event känns för mig som den kanske största fighten inom MMA sedan Crocop mötte Fedor. Jag har sjukt höga förväntningar på Chuck Liddell vs. Quinton Jackson med andra ord. Liddell har nästan haft det lite för enkelt sen han besegrade Randy Couture efter The Ultimate Fighter 1 känns det som. Jeremy Horn, Randy Couture igen, Renato "Babalu" Sobral och Tito Ortiz är alla bra fighters men matchar upp väldigt dåligt med Chuck och han har kunnat använda precis samma taktik. Rampage däremot ställer helt andra krav på Chuck. Jag har länge varit skeptisk till Chucks uthållighet på senare tid. När han förlorade mot Randy Couture var det lika mycket pga att han tröttnade som att han blev slagen och skadad och samma sak med hans förlust mot Rampage. När han väl förlorade berodde det på att han var för trött för att ta sig därifrån. Hade han haft bättre kondition så tror jag inte han skulle vunnit dom fighterna men han hade nog klarat sig till slutet och förlorat på domslut istället. Om Rampage håller tempot uppe och tvingar Chuck att jobba så tror jag Rampage har goda möjligheter att avsluta Chuck i dom senare ronderna även om Chuck poängmässigt dominerat dom tidigare. Men samtidigt verkar Chuck vara i bättre form än på mycket länge och verkar vara motiverad på ett sätt han inte varit på ett tag. Han visste t.ex att Tito inte har en chans mot honom. Jag är sjukt nyfiken på att se hur han ser ut här mot Rampage. Sen är det svårt att veta var vi har Rampage, han har vunnit men inte imponerat överdrivet sen hans förlust mot Shogun. Vilket iofs säger en del om vilka förväntningar vi har på killen, att dominera Marvin Eastman i sin UFC debut är inte direkt något vem som helst gör. Om man går efter hur han ser ut på träning så kommer det här bli mycket tufft för Chuck. Jag har också svårt att välja en vinnare, Rampage kan ta en smäll som få andra i MMA och Chuck behöver nog nästan träffa 100-procentigt för att däcka Rampage med ett slag. Hjärnan säger att Rampage tar det här fler gånger än han förlorar, men hjärtat säger att Chuck tar det denna gången. Så jag säger Chuck via (T)KO i tredje ronden.

Karo Parisyan vs. Josh Burkman är kvällens co-main event och som sådant känns det väldigt svagt men det är ändå en riktigt bra matchning. Karo hade en ganska tung förlust mot Diego Sanchez men är påväg att jobba sig tillbaka till den där titelfighten han missade pga skada. Och när har Karo någonsin haft en tråkig fight? Hans fighter med Nick Diaz och Diego Sanchez är nog två av mina favoriter. Samtidigt har Josh Burkman imponerat allt mer på mig, han är iofs inte jättebra på något men han är tuff, stark och ganska bra på allt. Jag tror dock att Karo är för teknisk och vinner på en ganska sen submission, möjligtvis TKO.

Ivan Salaverry vs. Terry Martin ser jag också fram emot, Salaverry var på väg mot en titelfight men förlorade mot Marquardt i en mycket tråkig fight och sen var det lite annat gnabb också och UFC kickade ut honom. Nu är han dock tillbaka för att försöka klättra upp igen. Terry Martin är mest känd som offret för James Irvins flygande knä men är faktiskt rätt bra. Han har gått ner en viktklass och ser ut att vara i mycket bättre form där. Han har riktigt bra brottning som gjort att han funnit en del tråkiga fighter men han visade senaste mot Jorge Rivera att han har duktigt med krut i nävarna också. Terry Martins kraft och brottning mot Salaverrys teknik och submissions känns det som, en rätt spännande matchning. Svårt att välja men jag tror Martin kommer vara en duktig underdog så jag går på honom via sen TKO eller decision.

Keith Jardine vs. Houston Alexander är också en fight jag ser fram emot, Keith Jardine klättrar raskt på stegen i lätt-tungvitksdivisionen. Men vem är Houston Alexander? Han har ett rätt bra record och har en bra artikel uppe på ufc.com. Mer än så vet jag inte. Ska bli spännande och se vad för motstånd han bjuder på. Jag tror att Keith Jardine är riktigt bra och kommer vara något att räkna med ett tag så även om jag inte vet mycket om Alexander så säger jag Jardine via TKO i andra ronden.

Kalib Starnes vs. Chris Leben är ännu en mycket intressant matchning. Totala motsatser egentligen, Kalib Starnes har all talang i världen, har en lång atletisk kropp men har en tendens att vika ner sig mentalt. I The Ultimate Fighter såg vi honom ge upp helt mot Kendall Groove och mot Yushin Okami klagade han hela tiden i sin ringhörna att Okami var för snab och för stark. Chris Leben är precis tvärtom, han har i princip ingen talang, han har en lite konstigt stabbig och långsam kropp men han ger sig aldrig och kämpar på vad som än händer. Vilket väger tyngst? Jag vet inte, jag är mycket nyfiken på att se hur den här matchen utvecklar sig. Jag tror ändå Kalibs teknik är tillräcklig men det skulle inte förvåna mig om Leben lyckas bryta ner Starnes. Jag säger ändå Starnes via submission i första ronden.

Bland prelim fighterna fortsätter det med intressanta matchningar, Thiago Silva vs. James Irvin kan bli hur jävla bra som helst. James Irvin har haft flera bra matcher i buren stående är han faktiskt riktigt bra, men på marken har han inte mycket att ge. Thiago Silva är en ung brasilianare ur Chute Boxe som jag hört mycket gott om, han är fortfarande väldigt rå men har all potential i världen. Jag har själv bara sett en eller två fighter med honom men han har en hel del hype bakom sig. Irvin känns lite som ett perfekt test. Thiago har också en tendens att slugga lite för mycket vilket bådar för en riktig kanonfight eftersom Irvin knappast backar från ett stående krig. Svårt att säga vem som tar det, jag tror Irvin har teknik och erfarenhet nog att ta det här faktiskt men jag säger ändå att Thiago Silvas hunger överväldigar Irvin till slut, Thiago Silva på TKO sent i andra ronden.

Sean Salmon vs. Alan Belcher är kanske inte jätteintressant men Sean Salmon har väldigt bra brottning och även om jag kanske inte ser honom som champ nån dag tror jag han kan göra mycket, framförallt om han går ner till mellanvikt. Salmon via TKO eller kanske decision.

Jeremy Stephens vs. Din Thomas är banne mig inte illa pinkat det heller. Stephens är en ung kille med ett mycket bra record där ingen fight gått till domslut. Din Thomas är en riktigt bra och något underskattad fighter, ett ordentligt test för Stephens och om han skulle vinna så visar det verkligen att han har i UFC att göra. Aldrig sett killen fightas så kan inte direkt förutsäga vad jag tror. Men jag tror det kommer bli en riktigt bra fight iaf.

Carmelo Marrero vs. Wilson Gouveia har jag intresse för också. Jag är förbannad på Marrero att han satte stopp för Chieck Kongos framfart med en urtråkig lay and pray seger där jag tycker ett par uppställningar hade varit på plats. Men han är ändå rätt bra och har bra brottning. Gouveia å andra sidan har varit hyfsat framgångsrik och gav Keith Jardine en ganska tuff fight. Jag hoppas verkligen Gouveia tar det här och tror också han gör det på submisson förr eller senare.

Ett mycket bra main event och massor med bra undercard matcher, saknar kanske en eller ett par lite större matcher men det är ändå en på pappret riktigt bra gala enigt mig och jag är helt galet laddad.

11 comments:

NonTelly said...

Rampage såg riktigt bra ut mot Eastman i debuten, men det var ändå Eastman som vann klart.

Rampage har inte sett bra ut på länge nu, men han har ändå vunnit matcherna (även om jag tyckte att han förlorade mot Lindland).

Chuck har ärligt talat inte heller sett särskilt bra ut de senaste matcherna, men det har ändå räckt till att fullständigt dominera och vinna på knock.

Den mest motiverade vinner, är båda motiverade tror jag att Chuck drar längsta strået, såvida inte Rampage lyfter sig mil jämfört med de senaste matcherna.

Lars said...

"Rampage såg riktigt bra ut mot Eastman i debuten, men det var ändå Eastman som vann klart."

Konstigt uttalande tycker jag. Tycker inte Rampage imponerande i den matchenm och Eastman vann ingenting :)

Rampage vinner på en sen TKO i round3 :)

Nog om det och över till de andra matcherna.

Karo vs Burkman
Har svårt att se Burkman stoppa Karo, så om han skall vinna blir det på domslut.

Leben vs Sternes
Kan inte se Sternes vinna denna. Tror inte denna match fortsätter längre än round1 där Leben vinner på KO/TKO eller att Sternes ger Leben en sub som en enkel väg ut. Sternes är för vek för att hänga med Leben...

Ser fram emot att se Salaverry också. Skulle gissa på att om Martin vinner blir det genom domslut.

NonTelly said...

lars: De har mötts två gånger. Första mötet var Rampages debutmatch i större sammanhang, KOTC 4, år 2000. Rampage visade stort hjärta och lyckades gå tiden ut, men Eastman var helt enkelt numret större.

Sedan var det den avslagna returmatchen nyss som Rampage vann på TKO.

http://www.youtube.com/watch?v=wEw5wOo4lLc - där är den första matchen.

Lars said...

Jag vet det, men det lät inte som du hänvisade till den matchen, därför jag undrade. Eftersom du skrev debuten förutsatte jag att du menade deras senare match...

NonTelly said...

lars: Naturligtvis tolkades det så, ser jag nu. Jag läste Mattias inlägg för fort, och trodde att han avsåg Rampages debut i större sammanhang när han var imponerad av matchen mot Eastman.

Nåväl, för övrigt tycker jag att Chuck haft en del intressanta stilmatchningar på sistone - att knocka Tito*2, Tiger White, Couture*2, Horn och Babalu är klass och täcker in de flesta stilar, även om det inte direkt är hungriga ungtuppar han mött.

En taggad Rampage bör dock betyda mer bekymmer än samtliga dessa; det vore exempelvis intressant att se hur Chuck skulle finna sig i lite g'n'p efter att gått så gott som oskadd de senaste sju matcherna.

shoulder said...

Var det inte Mike Swick som klagade på att Okami för för stark i sin ringhörna, inte Sternes?

Mattias S. said...

Mike Swick klagade också, jag har för mig att jag kommenterade det här på bloggen med att Okami har en förmåga att bryta ner sina motståndare.
Men nu var det Sternes jag pratade om och han klagade också.
Till skillnad från Sternes så kämpade Swick på och gav inte upp på samma sätt som Sternes gjorde. Om jag minns rätt. :)

Anonymous said...

Nämen, har den store kilroy gjort en miss? Sean Salmon kommer inte att möta Eric Schafer eftersom Schafer gått och brutit ett revben i sparring. Han har blivit ersatt av Alan Belcher.

dizzieboi - som känner sig duktig just nu...

Mattias S. said...

Attans! Jag kopierade fightcardet från sherdog.com för att slippa göra länkarna manuellt! :)

Spyder said...

Han heter väl Starnes och inte Sternes? Övrigt tror och hoppas jag att Rampage krossar Chuck.

Mattias S. said...

Trodde jag skrivit fel i bloggposten, men det var ju bara ett stavfel här, eller två. :)
Bara för att shoulder skrev Sternes så skrev jag samma. :)