Monday, September 17, 2007

K1 Heroes GP Finals recap

Då var veckans första gala över. Bara fyra kvar. Det var en ganska trevlig gala som både bjöd på överraskningar och väntade resultat.
Galans två öppningsmatcher Takenori Sato vs. Kenji Nagai och Takahashi Wataro vs. Tashiro Nishiuchi har jag inte sett men Sato slog Nagai med en armbar efter sådär 2½ minut och Nishiuchi vann över Wataro på enhälligt domslut.

Kazuyuki Miyata vs. Harvey Harra var reservmatch i turneringen och Miyata dominerade helt och vann med en fin armbar efter en dryg minut i stil med vad jag trodde. Kul för Miyta.

Caol Uno vs. Andre "Dida" Amade gick ungefär som väntat fast Uno fick ingen submission på slutet. Det var ett par helt idiotiska timeouts som domaren tog för att kolla på Uno, men vad dom kollade förstår jag inte alls. Riktigt pinsamt domaruppträdande och det var ta mig fan tur att inte poängdomarna var lika partiska för då hade Uno fått domslutet med sig. "Dida" har riktigt tunga nävar och han verkar hantera brottningen och så allt bättre. Uno kan verkligen ta stryk men han får allt svårare att avsluta matcherna på slutet ändå. Imponerande av "Dida" och det ska bli kul att se honom i fortsättningen.

Gesias "JZ" Calvancanti vs. Vitor "Shaolin" Ribeiro överraskade ordentligt. Inte för att "JZ" vann för det såg jag som mycket troligt även om jag hade "Shaolin" som favorit utan på sättet han gjorde det. Han bara kastade "Shaolin" till marken och bankade ut en TKO efter en halvminut eller så. Grymt imponerande och jag tror att "Shaolins" val att inte möta toppfighters på över 3 år straffade sig. Grymt imponerande av "JZ" och mindre imponerande av "Shaolin".
Så här trodde vi inför fighten:
Gesias Cavalcanti
6 (15%)
Vitor Ribeiro
32 (84%)
Röster: 38

Ikuhisa Minowa vs. Kevin Casey var galans tråkigaste fight. Casey var inte alls en så offensiv grappler som jag trodde även om han kontrollerade "Minowaman" ganska bra så blev det mest att dom stod och kramades mot ringrepen. Efter en fruktansvärt tråkig första rond på 10-minuter så blev det mer action i andra ronden där Minowa lockar in Casey i en sluggfest för en liten stund och han träffar Casey ganska hårt och Casey går ner. Bra gjort av Minowa men Caseys främsta merit är att han är tränad av Rickson så det var väll ingen särskilt relevant fight.

Dong Sik Yoon vs. Zelg Galesic var mest en riktigt imponerande uppvisning av koreanen Yoon. Zelg var helt chanslös och Yoon vann på armbar efter 1½ minut. Jag blir allt mer imponerad av Yoon och det ska bli kul att se vem han får möta härnäst.

Melvin Manhoef vs. Fabio Silva trodde jag skulle kunna bli lite spännande ett tag men när jag såg att Silva var i ganska dålig form ändrade jag snabbt uppfattning och det tog inte Manhoef lång tid att ge mig rätt. Silva verkade köra med den här taktiken att anfall är bästa försvar, fast utan anfall. Det tog Manhoef en minut att hitta Silvas haka och avsluta det hela. Det är dock omöjligt att säga hur bra Manhoef är, han har en otrolig svaghet vad gäller brottningen och submissions men stående är han riktigt bra, så länge han inte möter någon som är allt för teknisk. Men han är underhållande att se iaf, men man blir ju nyfiken hur han hade sett ut några relevanta matchningar.

Sergei Kharitonov vs. Alistair Overeem var klart sämre än vad jag trodde den skulle vara. Kharitonov var tjock och långsam, Overeem såg också långsam ut och verkade inte ha en aning om vad han skulle göra. Han verkade inte slutföra teknikerna ordentligt utan mest skicka iväg lite på chans. Såg inte alls ut som han gjort när han är som bäst. Han hade dock några fina knän men annars tyckte jag det var dåligt för att vara Overeem. Kharitonov halvlandar ett par halvtunga slag och Overeem har inte den stabilaste käken och är klart skakad och försöker komma undan men blir knockad av ett slag i bakhuvudet efter drygt 4 minuter. Mycket besviken på båda killarna och jag undrar jag vad dom här killarna kommer uträtta i framtiden.
Så här trodde vi inför fighten:
Overeem
34 (49%)
Kharitonov
35 (50%)
Röster: 69

Kazushi Sakuraba vs. Katsuyori Shibata var faktiskt en ganska kul fight. Jag är mest nervös varje gång jag ser Sakuraba nu för tiden men det var tydligt tidigt att Shibata inte var ett hot för allas vår älsklings hälsa. Sakuraba leker med Shibata tills han vinner med en armbar efter drygt 6 minuter. Det är ju lite tragiskt att det Sakuraba har att erbjuda i dagsläget är underhållande ägningar av kassa japanska prowrestlers.

Norifumi "Kid" Yamamoto vs. Bibiano Fernandes blev en mycket jämnare fight än väntat. Jag visste att Fernandes var bra på marken men trodde "Kid" skulle kunna fån in slag stående eller på marken ändå och vinna på TKO. Det blev en tight fight och det var löjligt hur mycket domaren var partisk. När dom skulle flyttas från repen till mitten av ringen så var det i en position som var klart mer fördelaktig för "Kid" än den hade varit. Vid ett fillfället är det 4-5 domare inne i ringen och försöker positionera dom "rätt" vilket var riktigt löjligt. Inget ont om "Kid" dock då han bara skrattade åt löjligheterna. Bra gjort av Fernandes men "Kid" vann ändå rättvist på domslut.

Finalen i årets lättviktsturnering blev då alltså Gesias "JZ" Calvancanti vs. Andre "Dida" Amade som blev en mycket underhållande fight. "JZ" kontrollerade dock fighten och det märktes att "JZ" hade gått en halvminut medans "Dida" hade gått 15. "JZ" vinner med en mycket fin armbar efter knappt 5 minuter och har nu vunnit två K1 Heroes turneringar i rad. Riktigt imponerande och det är synd att vi inte får se honom i en mer relevant division nu. Han har flera bra vinster och en riktigt fin winstreak. Nu när "Kid" fightas som fjäderviktare ser jag inte vem i Heroes som kan utmana honom. Finns väll fortfarande ett par killar från Pride som skulle kunna komma in och möta honom, Gomi t.ex. Det hade varit kanon. Gomi vs. "JZ" på NYE, det vore något det.

Överlag en ganska bra gala med en del relevanta fighter också. Man ska kanske också nämna att Rickson Gracie stod i ringen och sade att han tänker återvända och fightas inom kort. Om det bara var snack eller om det kommer hända får vi se. Fullständigt resultat taget ifrån Sherdogs fightfinder:
1 Tashiro Nishiuchi Wataru Takahashi Decision (Unanimous) 3 5:00
2 Takenori Sato Kenji Nagai Submission (Armbar) 1 2:46
3 Kazuyuki Miyata Harvey Harra Submission (Armbar) 1 1:13
4 Andre Amade Caol Uno Decision (Unanimous) 3 5:00
5 Gesias Calvancanti Vitor Ribeiro TKO (Strikes) 1 0:35
6 Ikuhisa Minowa Kevin Casey TKO (Strikes) 2 0:42
7 Dong Sik Yoon Zelg Galesic Submission (Armbar) 1 1:29
8 Melvin Manhoef Fabio Silva TKO (Strikes) 1 1:00
9 Sergei Kharitonov Alistair Overeem TKO (Strikes) 1 4:21
10 Kazushi Sakuraba Katsuyori Shibata Submission (Armbar) 1 6:20
11 Norifumi Yamamoto Bibiano Fernandes Decision (Unanimous) 3 5:00
12 Gesias Calvancanti Andre Amade Submission (Armbar) 1 4:48

2 comments:

Anonymous said...

Kan inte riktigt hålla med dig om Fernades i "kids" fight tyckte mest han försökte ta det till mattan för att undvika att få stryk stående. Sen va domarna höll på med vet jag inte bland det skumaste jag sätt bhövs helt klart en bur elr octagon i heroes.

simon said...

Helt ok gala, tyckte det var kul att se Sakuraba igen "min favorit fighter" men det är ju som sagt inte samma elegans längre. Jag tyckte att Kid så otroligt passiv och rättare sagt dålig jag men hur han slets sig ur en armabar i andra ronden var helt superb.