Wednesday, November 7, 2007

Shooto: Back to our Roots 6 preview

Imorgon är det dags för Shooto: Back to Our Roots 6 och det är ett högintressant fightcard dom har att bjuda på. Jag vet att många planerar att se en Shooto gala för första gången eftersom allas favoritnorsk Joachim Hansen återvänder till Shooto. Jag hoppas det blir mer lyckat än förra gången han återvände då han bara några sekunder in i första ronden råkar sparka Tatsuya Kawajiri på pungen och blev diskad. Snacka om antiklimax den gången. Men det är inte bara Hansen som är intressant på den här galan utan vi har en av världens bästa kvinnliga fighters i Megumi Fujii ta sig an en spännande motståndare i Kyoko Takabayashi. Vi har Shootos flugviktsmästare och #1 rankade Shinichi "BJ" Kojima som försöker sig på att klättra på bantamviktsstegen och ta även det bältet. Vi har en av världens bästa fjäderviktare i Antonio Carvalho ta sig an Hiroyuki Takaya som återvänt till fjädervikt där han hör hemma efter en smått misslyckad runda som lättviktare. Sen har vi dessutom två stycken Pacific Rim titlar på spel i väldigt intressanta fighter. Pacific Rim är asiatisk mästare till skillnad från deras världsmästar bälten. Det finns även nordamerikanska eller europeiska bälten. Har du aldrig sett Shooto förut känns det här som en perfekt gala att börja med.

Fullständigt fightcard ser ut så här:

Katsuya Toida vs. "Lion" Takeshi Inoue
Yusuke Endo vs. Takashi Nakakura
Joachim Hansen vs. Eiji Mitsuoka
Antonio Carvalho vs. Hiroyuki Takaya
Shinichi "BJ" Kojima vs. Eduardo Dantas
Masaaki Sugawara vs. Rambaa "M16" Somdet
Masashi Yozen vs. Leandro "Batata" Silva
Megumi Fujii vs. Kyoko Takabayashi
Hayate Usui vs. Shintaro Ishiwatari

Katsuya Toida vs. "Lion" Takeshi Inoue är main event för galan och dom går en match om Shootos vakanta Pacific Rim fjäderviktsbälte. Men själva bältet är ganska ointressant här egentligen då allt handlar om "Lion" Takeshis väg tillbaka till världsmästar titeln han förlorade mot Akitoshi Tamura i en stor upset. Takeshi har fortfarande ett jobb vid sidan av sin träning och sitt fightande vilket gjorde att han hade väldiga problem med att komma ner i vikt och såg ordentlgit försvagad ut i sin fight mot Tamura. Tamura dominerade med lätt ground and pound i alla ronderna och tog Takeshis bälte. Toida är alltså Takeshis första hinder på vägen tillbaka mot bältet och det är ett knepiga hinder än man kan tro. Toida är väldigt knepig på marken och är en veteran som man alltid bör vara försiktig med. Men stående så är Takeshi ljusår bättre och borde kunna dominera där samtidigt som han undviker att bli tagen till marken. Takeshi på TKO i andra ronden är min gissning.

I Yusuke Endo vs. Takashi Nakakura ska Nakakura försvara sitt Pacific Rim lättviktsbälte
mot topputmanaren Endo. Tyvärr har jag ingen riktig koll på dom här killarna. Inga matcher som riktigt lagts sig på minnet förutom när Endo subbade Clay Guida halvvägs in i första ronden eller när Nakakura gjorde det samma med Jani Lax. Jag har en känsla av att Endo ändå är snäppet bättre än Nakakura och vinner det här på domslut.

Joachim Hansen vs. Eiji Mitsuoka är alltså Hansens återkomst till Shooto och det passar liksom in i hela Back to our Roots konceptet men man undrar ändå varför Hansen valde att gå till Shooto istället för att nappa på något av Zuffas erbjudanden. Även om Zuffa kanske erbjöd mindre pengar än Pride så var det garanterat mer än han får här. Hansen var på toppen av världen i Augusti 2003 efter en klar seger över då regerande shooto mästaren och obesegrade Takanori Gomi. Sen förlorade han bältet mot Vitor Ribeiro men han var snabbt på G igen med vinster över fighters som Gesias "JZ" Calvancanti, Caol Uno, Masakazu Imanari och Yves Edwards med flera och det på bara 1½ år. Sen åkte han på en domslutsförlust mot Hayato "Mach" Sakurai vilket verkligen inte är något att skämmas över och framförallt inte om man tänker på att Hansen skulle kunna cutta till fjädervikt medans "Mach" har problem med att ens ta sig till 160lbs gränsen. När han så skulle möta Tatsuya Kawajiri i Shooto var jag sjukt peppad men som jag sade i min inledning blev det ett gigantiskt antiklimax och Hansen blev diskad. Han följde upp det med en fin knock på Luiz Azeredo. Sen ännu ett hypat möte, nu mot Shinya Aoki som slutade ganska antiklimatiskt det också. Fantastiskt fin Gogoplata av Aoki och den första inom professionell MMA men fighten han liksom aldrig komma igång innan Hansen var fast i Aokis regnbågsguard. Det känns lite märkligt att tänka tillbaka på den Gogoplatan, vilken grej det var. Man hade sett ett par gogoplatas i olika amatörsammanhang men att se det på den här nivån var något helt annat. Bara några månader senare såg vi Nick Diaz fånga Takanori Gomi i en och sen har vi om inte sett så iaf läst om Brad Imes som satt två på raken i sina senaste fighter. Men det har gjort att just den fighten har tappat sin lyster lite och Hansen har hamnat lite i skymundan. En vinst över Jason Ireland i en väldigt bra fight i Februari har helt enkelt inte varit nog i en så späckad division som det här är och det är dags för Hansen att klättar tillbaka till toppen. Även om Mitsuoka kanske inte ser ut att vara en toppfighter så ska man inte låta sig luras. Han fick ett split decision mot Koutetsu Boku senaste och han känns som en bra kille för Hansen att möta just nu. Jag tror Hansen får svårt att avsluta men vinner ett enhälligt domslut.

Antonio "Pato" Carvalho vs. Hiroyuki Takaya är ännu en högintressant matchning. Carvalho är en liten favorit hos mig av flera anledningar men han har haft lite problem med skador och sen har han inte direkt Shooto promotorn gjort ett jättejobb med att hitta motståndare för honom. Matchen med Hatsu Hioki kändes som en #1 contender fight på många sätt och hade Hioki vunnit hade det troligen varit så också. "Pato" förtjänar en rubbermatch med "Lion" Takeshi eller en chans på bältet mot Akitoshi Tamura och med en seger här
borde endera vara nästa naturliga steg. Takaya är som sagt tillbaka som fjäderviktare där han bara har en enda förlust och det var mot då #1 rankade
Gilbert Melendez vilket inte är något att skämmas över direkt. Ska bli riktigt kul att se hur den här fighten utvecklar sig och jag tror Carvalho tar det här på domslut.

Dom intressanta matchningarna fortsätter med Shinichi "BJ" Kojima vs. Eduardo Dantas där "BJ" provar sig på att gå upp en viktklass och eventuellt försöka ta även bantamviktstiteln. Det känns lite märkligt då han i sina två senaste fighter inte direkt imponerat. I titelfighten mot Yasuhiro Urushitani blev han helt dominerad men fick ändå oavgjort av domarna och behöll sitt bälte. I nästa fight hade han stora problem med Yasuhiro Akagi men vann till slut när Akagis öra exploderade och läkarna stoppade matchen. Istället för att gå upp till bantamvikt tycker jag "BJ" ska försvara det bälte han har och ge Urushanti chansen att ta det som med rätta är hans. Fast dom har ju mötts två gånger och båda gångerna har det slutat med oavgjort men tredje gången gillt som det heter. "BJ"s motståndare är Eduardo Dantas, en 18-årig nykomling från Brasilien som ser ganska lovande ut men som är alldeles för oerfaren för "BJ" som vinner på TKO i andra eller tredje ronden.

Masaaki Sugawara vs. Rambaa "M16" Somdet har jag ingen koll på men Somdet är rätt duktig thaiboxare om jag inte missminner mig.

Masashi Yozen vs. Leandro "Batata" Silva har jag ingen som helst koll på.

Megumi Fujii vs. Kyoko Takabayashi är en intressant kvinnlig MMA fight där Fuji ställs mot en lovande fighter i Takabayashi. Fuji känns betydligt mer erfaren och bör ta det här på domslut men man vet aldrig.

Hayate Usui vs. Shintaro Ishiwatari har jag heller ingen som helst koll på.

Mycket intressant och trevlig gala på pappret och nu håller vi bara tummarna att den leverar också.

1 comment:

Martin said...

Mycket märkligt att Hansen inte nappat på Zuffa. Men du är alltså säker på att de erbjudigt honom något?
Den mannen håller ju onekligen kvalité och jag tycker därför att det är väldigt tråkigt att inte få se honom i UFC.