Friday, August 10, 2007

Mer angående doping...

Efter att frågan kommit upp i en diskussionstråd på mmaforum.se så gick det upp för mig att dom flesta kanske känner till hur det står till med gränserna för nandrolonmetaboliter i exempelvis olympiska sammanhang. Jag snappar upp så mycket information här och där att jag ibland tar för givet att dom flesta känner till vissa saker då jag glömmer bort att dom flesta inte är lika störda som jag. :)

Men iaf, i olympiska sammanhang, och även enligt friidrottsförbundet osv om jag inte har helt fel, så går dom efter gränsen på 2 nanogram per milliliter. Jag hör mycket snack om att riktiga atleter och idrottsmän "naturligt" kan ha så höga värden som 6 eller 8 ng/ml. Men det kan dom verkligen inte alls det. Det här är inget som förekommer naturligt i kroppen. Det är hyfsade atleter som är med i olympiska sammanhang och om deras värden är under 2 så tror jag inte att det är något vi ens behöver spekulera i. Har man högre värden så har man fått i sig något som inte ska vara där på onaturlig väg.

Så som jag fattat det, mycket egen spekulation och slutledningsförmåga, så handlar dom förhöjda gränserna som sportkommisionerna har om att man tillåter förhöjda värden som följd av tillskott som inte är helt rent. I USA så är det väldigt mycket tillskott som innehåller olika steroider och skit. Det är inte helt ovanligt att t.ex hemvändande hockeyspelare i Sverige fått vänta med att börja spela då dom har testat positivt för doping eftersom dom använt sig av tillskott som innehåller otillåtna saker. Helt vanligt tillskott som dom köpt i en vanlig affär alltså. Gränserna och så för vad som får vara i tillskott där borta är lite annorlunda mot här i sverige, kravet på en korrekt innehållsförteckning är heller inte alltid något man håller på så hårt vilket gör det svårt för idrottare att hålla sig rena.
Genom att då tillåta lite högre gränser så säger man att det är ok om man använder sig av den typen av tillskott, typ. Det är så jag tolkar det hela iaf.

Man kan också ge falska utslag från andra ämnen som inte alls är dopingrelaterade öht men det är en helt annan fråga, om nu olympiska atleter klarar av att hålla sig ifrån det så borde MMA fighters också göra det tycker man.

Angående Sherk så vet jag inte vad jag ska tro, jag vill så gärna tro honom när han säger att han är oskyldig men det är svårt.
Personligen så tror jag att han fått i sig skiten genom något eller några av alla tillskott han käkar. Men det känns också så lätt, man vill så gärna tro gott om folk. Desto mer jag tänker med hjärnan desto mer tror jag att det är värre än så och att han injecerat och haft sig, men hjärtat till fortfarande tro att han är oskyldig.
Jag blir personligt sårad och förolämpad när en idrottsman i världsklass åker fast för doping, jag minns när Mühlegg knäckte Per Eloffsson, fy fan. FY FAN, jag blir arg bara jag tänker på det. Sherk känns inte lika tung men det är jävligt jobbit och även om han blir friad kommer jag aldrig se på honom på samma sätt igen. Jag köper dock Francas förklaring och ursäkt och tycker han får stå sitt kast och komma tillbaka om ett år. En chans till får han.
Men nu får det fan snart vara slut på den här skiten, jag känner mig sjukt trött på det nu alltså.

Aja, lite tankar och funderingar bara. :)

7 comments:

Lars said...

Vid os i Nagano var det endast 5 personer som testade för över 0.1 ng / ml. Alla dessa 5 var kvinnor, kvinnor har naturligt högre nivåer i sig.

Sherk hade 12ng i sig, ungefär 120 gånger vad som kan anses vara normalt men ändå höga nivåer. 12ng indikerar att han missade sin cykel med ett par dagar. Hade han kört "för fullt" hade det givit ett annat utslag, troligen över 50ng / ml.

Finns inte en möjlighet i världen att producera dessa mängder naturligt. Det tråkiga är att NSAC har en maxnivå på 6ng/ml vilket heller inte går att uppnå naturligt. Det enda de uppfyller med en sådan maxnivå är möjligheten för de som "trycker" att gå av sin cykel senare utan att riskera att åka fast.

IAAF har en maxnivå i sina tester som du sagt på 2ng / ml, vilket är mycket väl tilltaget.

Väldigt många på webben jämför SHerks 12ng / ml med NSAC maxgräns på 6ng / ml och tänker att han bara har dubbelt så mycket som normalt och det tror de beror på hans hårda träning. Tråkigt att de inte vet vad de snackar om då sådant resonemang smittar av sig till andra okunniga.

Sherk är skyldig, det är inte snack om den saken. Han borde klivit fram och bett om ursäkt. Jag kommer aldrig se honom som en legit fighter igen, även om hans avstängning blir ett futtigt år.

Mattias S. said...

Jo, en myten som går omkring att en riktig atlet naturligt kan producera upp emot 6ng/ml känns helt absurd.
Tack för ännu mer konkret information!

Anonymous said...

tack för ett bra inlägg med egna funderingar! mer sådanna tack^^ Mvh Torsten

Anonymous said...

Har aldrig gillat Sherk, tråkig stil och genuint tråkig snubbe. Hoppas han åker dit rejält.

Anonymous said...

Jag håller helt med, det känns märkligt att just MMA fighters helt plötsligt ska naturligt kunna producera detta ämnet i större kvantiteter än andra idrottare.
Självklart är allting relativt, Gracie hade väl runt 50 när han åkte fast och det känns sällan som en slump. Med det i åtanke känns det väldigt marginellt att Sherk skulle medvetet dopa sig till så pass låg nivå (jämnfört med Gracie) och att det i sin tur skulle leda honom till en vinst han annars inte skulle vunnit.
Nåt mysko är det som hänt och i min åsikt är det fel att inte behandla det här som en principsak och markera att det inte är tillåtet.
Antingen får dem skylla sig själva om det är medvetet eller så får dem se till att det är RIKTIGA idrottare som sköter deras kost.
Trots detta hoppas jag att se Sherk snart igen men det vore naivt att säga att den här melodin inte kommer spelas igen.

-Forrest Griffin

Mattias S. said...

Nej, det känns inte alls marginellt.
Om han var påväg att cykla av så att det inte längre skulle dyka upp i hans urin när han blev testad så är det ju troligt att han hade lägre värden.
Hur Royce kunde ha så sjuka värden som 50 var ju bara korkat, då måste han kört på för fullt ända in i det sista.

Alexander said...

Tycker det är skamligt av Dana White att säga att han tror på Sherk när han borde haja, precis som det har skrivits överallt att t.o.m 12 ng är skyhögt och inte kan produceras naturlig väg.

Trodde på honom innan jag läste vad ni har skrivit här men nu är han lika låg i mina ögon som Franca. Franca står t.o.m högre nu i och med att han tog tag i sig själv, svalde stoltheten och erkännde sina misstag (alla gör vi misstag).

Läste en bra intervju med Tito på NOKAUT, där han sa något i stil med "Boys that try to be men cheat, men that know they are men don't have to cheat".