Saturday, August 11, 2007

Sherdog rankings...

Nu har äntligen Sherdog bestämt sig för att börja med rankings även dom, jag kan nästan garantera att Jordan Breen har haft ett stort finger med i det spelet. Och man vill ju inte vara sämre än någon annan och jag har dessutom egna rankings här på MMABLOGGEN så jag tycker det kan vara på sin plats med lite kommentarer.

Tungvikt, 93kg+
1. Fedor Emelianenko (26-1-0, 1 NC) (Min placering: #1)
Kommentarer överflödiga men hans status som #1 bleknar för varje dag som går utan att han möter en ordentlig utmanare. Snart är det över två år sedan han mötte en värdig utmanare och jag är nog inte ensam om att känna mig bra frustrerad över det.

2. Antonio Rodrigo Nogueira (30-4-1, 1 NC) (Min placering: #2)
Hade det inte varit för Fedor hade vi pratat om hur ostappbar och fantastisk den här killen är. En andra plats känns ganska given men jag tror vi kommer se ändring på det snart.

3. Gabriel Gonzaga (8-1-0) (Min placering: #3)
Med tanke på hur snabbt han klättrat känns det kanske lite generöst med en tredje plats men så som jag ser det kan man inte göra det på något annat sätt. Och om jag har rätt så kommer han fortsätta klättra inom kort.

4. Mirko Filipovic (22-5-2) (Min placering: #4)
Han har lite förluster och man kan säga att han hade en ganska enkel resa i Prides Open Weight Grand Prix men han har visat att han är en tungviktare i absolut världsklass. Tre möten och tre vinster mot nästa man på listan garanterar nästan en hög placering bara det annars.

5. Josh Barnett (20-5-0) (Min placering: #5)
Bara förlorat mot Crocop och Noguiera på sina 17 senaste fighter under dom senaste 6 åren. Det är rätt hyfsat.

6. Randy Couture (15-8-0) (Min placering: #6)
På många sätt alldeles för högt men om man vinner över den killen som hade platsen innan och man ska in någonstans blir det där han var.

7. Tim Sylvia (23-3-0) (Min placering: #7)
Förlust mot killen ovanför men två raka vinster mot killen precis under, given placering.

8. Andrei Arlovski(11-5-0) (Min placering: #8)
Två raka förluster mot killen ovanför och en vinst mot killen under, också given placering.

9. Fabricio Werdum (9-3-1) (Min placering: #10)
Här har vi första skillnaden mellan mina och Sherdogs rankings, och i ärlighetens namn får jag nog säga att jag överrankat Jeff Monson lite. Men på plats 9-12 är det extremt tight i tungviktsdivisionen. Werdum har annars förlust mot killen ovanför och vinst över killen nedanför vilket gör att den här platsen känns ganska given.

10. Aleksander Emelianenko (11-3-0) (Min placering: #12)
Jag tycker Aleksander är lite för högt upp på listan, hans enda riktigt rankingsvärda vinst är över Kharitonov men det var precis efter att Kharitonov blivit av med sin rankingsplats till Alistar Overeem. Men samtidigt har inte Jeff Monson eller Brandon Vera gjort så mycket mer dom heller men dom har å sin sida i Jeff Monsons fall nyligen bara förlorat mot högre rankat motstånd eller i Veras fall inte förlorat alls. Jag valde att väga det över men jag är inte säker på att det är rätt.

Lätt tungvikt, 93kg-
1. Mauricio Rua (16-2-0) (Min placering: #1)
Efter en helt makalös prestation under Prides 93kilos turnerning 2005 så har han varit #1 eller #2 på nästan allas listor och det med rätta. Nu när Chuck Liddell förlorat så är hans #1 helt given.

2. Quinton Jackson (27-6-0) (Min placering: #2)
Ett mycket starkt record på sin helhet med förluster mot Wanderlei Silva och "Shogun" som enda relevanta förluster på senare tid och en imponerande knock av Chuck Liddell som grädde på moset gör att en andra plats känns ganska given.

3. Dan Henderson (22-5-0) (Min placering: #4)
Det här är en placering jag inte alls håller med om, Henderson må vara hur bra som helst men jag tycker inte han har alls tillräkligt många rankingsvärda vinster för att komma på en tredje plats. Han är mycket svår att ranka då han fightas i två divisioner men jag tycker inte alls han borde komma före Chuck Liddell bara baserat på en vinst över Wanderlei Silva.

4. Chuck Liddell (20-4-0) (Min placering: #3)
Varit otroligt dominant i många år och har ett makalöst record på det stora hela. Något som jag tycker är värt mer än Dan Henderson knock. Jag hoppas verkligen vi får se honom möta Wanderlei Silva senare i år efter att han tagit hand om Keith Jardine.

5. Wanderlei Silva (31-7-1, 1 NC) (Min placering: #6)
En av MMA-historiens mest dominanta champs men som under dom senaste 2-3 åren är 4-4, och även om två av dom förlusterna kommer mot tungviktare så tycker jag det är svårt för honom att hålla en så hög placering.

6. Rameau Thierry Sokoudjou (4-1-0) (Min placering: #5)
Fast att den här killen med två tok-knockar som enda bedrift ska rankas högre känns inte särskilt bra det heller.

7. Ricardo Arona (13-5-0) (Min placering: #7)
Var väldigt imponerande ett tag men har på sistone åkt på en del tunga förluster. Skulle varit jävligt kul att se honom börja om från början och klättra upp på stegen igen. Tyvärr säger ryktena att UFC inte har något som helst intresse av att signa honom.

8. Antonio Rogerio Nogueira (12-3-0) (Min placering: orankad)
För min del har han varit allt för inaktiv för att rankas efter förlusten mot en helt orankad fighter. Men om han bara fightas igen så kommer han klättra fort på min lista. Jag har hellre med Nakamura som även om han förlorat mot dom bästa, inklusive Rogerio, men har sedan den förlusten 12 fighter mot Rogerios 5.

9. Rashad Evans (10-0-1) (Min placering: #8)
Några bra vinster och sedan en mycket imponerande dom dominant fight mot då topp-10 rankade Jason Lambert gav honom en 8e plats på min ranking. Hans möte med Tito Ortiz skulle förstärka eller försvaga hans position som en topp-10 fighter men istället blev det ett tråkigt oavgjort resultat och vi får vänta innan vi kan säga något defenitivt.

10. Jason Lambert (23-6-0) (Min placering: #10)
Kom tillbaka efter förlusten mot Rashad med en vinst över Babalu och knep #10 placeringen igen.

Mellanvikt, 84kg-
1. Anderson Silva (19-4-0) (Min placering: #1)
Med ett bra grundrecord och sen total dominans mot Chris Leben, Rich Franklin och Nathan Marquardt gör att hans plats som nummer 1 känns helt given.

2. Paulo Filho (15-0-0) (Min placering: #4)
Jag tycker #2 känns alldeles för generöst, killen har fortfarande bara en enda topp 10 vinst och det över tveksamma Kazuo Misaki. Jag tycker fortfarande det är alldeles för tidigt att ranka honom så högt som #2.

3. Dan Henderson (22-5-0) (Min placering: #7)
Jag tycker absolut att #3 känns åt helvete för generöst, killens senaste fight på den här vikten var en förlust mot då orankade Kazuo Misaki och även innan dess har han inga tunga vinster som mellanviktare. Han imponerande mot fighters som Akihiro Gono och Ryo Chonan men det är inga topprankade killar direkt. Nä, här håller jag verkligen inte alls med. Att killen har skills att vara #1 är inte argument nog för att ranka honom som #3 enligt mig.

4. Rich Franklin (22-2-0, 1 NC) (Min placering: #2)
Då tycker jag Rich Franklin fortfarande är klart mer välförtjänt av en högra placering med topp 10 vinster över Evan Tanner, David Loiseau och Yushin Okami samt en imponerande vinst över Jason MacDonald.

5. Matt Lindland (20-5-0) (Min placering: #3)
Lindland är en kille som blir allt svårare att ranka eftersom han inte möter mellanviktare regelbundet. Med tanke på hur inaktiv han varit i mellanviktsdivisionen den senaste tiden så hänger han väldigt löst på min lista och han kommer nog tappa ett par placeringen inom kort.

6. Nathan Marquardt (25-7-2) (Min placering: #5)
Förkrossande förlust mot divisionens #1 men bra vinster mot motståndare som Dean Lister och Ivan Salaverry samt ett mycket gediget och välmeriterande record på det stora hela.

7. Denis Kang (27-8-1) (Min placering: #8)
Imponerande record men inga topp-rankade vinster och en förlust mot Misaki som gör att jag tycker att Okami förtjänar en högre placering än Kang.

8. Yushin Okami (20-4-0) (Min placering: #6)
Mycket bra record och vinst över Mike Swick väger lika tugnt som något Denis Kang gjort och en förlust mot Rich Franklin skadar mindre än en mot Misaki imo.

9. Robbie Lawler (14-4-0) (Min placering: #9)
Imponerande knock av Joey Villasenor som var påväg upp och sen en tuff fight mot Frank Trigg som då hade en topp 10 placering efter vinster över topp 15 rankade Jason "Mayhem" Miller och då topp 10 rankade Kazuo Misaki. Känns lite billigt men #9 är han.

10. Frank Trigg (15-6-0) (Min placering: utanför topp 10)
Jag tycker Mike Swick har ett klart bättre record som mellanviktare och har en vinst över David Loiseau som då vägde mer än något Frank Trigg gjort i divisionen. En domsluts förlust mot Yushin Okami skadar dessutom klart mindre än en knockout förlust mot Robbie Lawler.

Weltervikt, 77kg-
1. Matt Serra (9-4-0) (Min placering: #1)
Tja, om man dominerar killen som var #1 innan och knockar honom i första ronden är det svårt att placera honom på någon annan plats.

2. Georges St. Pierre (13-2-0) (Min placering: #2)
Varit helt galet imponerande efter förlusten mot Matt Hughes för snart tre år sedan men åkte sedan på en chockerande förlust mot Matt Serra. #2 blir helt given.

3. Matt Hughes (41-5-0) (Min placering: #3)
En av sportens giganter som dominerat divisionen i flera år så när som på förluster mot BJ Penn och nu senast Georges St. Pierre.

4. Josh Koscheck (9-1-0) (Min placering: #4)
Imponerande record och en mycket fin skalp i Diego Sanchez som var påväg mot en riktig toppranking.

5. Diego Sanchez (17-1-0) (Min placering: #7)
Obesegrad fram tills mötet med Koscheck och fina vinster över bland annat Karo Parysian och Nick Diaz. Varför jag har killen så långt ner som #7 vet jag inte riktigt men det är väldigt väldigt tight härikring och Fitch och Parysian har helt enkelt lyckats klämma sig förbi.

6. Jon Fitch (14-2-0, 1 NC) (Min placering: #6)
Jon Fitch är en kille som jag har hypat ganska länge och tjatat om hur underskattad han är och hur lite uppmärksamhet han fått. Men nu är han påväg in i rampljuset när han möter Diego Sanchez i sin nästa fight.

7. Karo Parisyan (17-4-0) (Min placering: #5)
Jag tror jag vägde hans vinst över Burkman lite väl tungt när jag uppdaterade min rankings efter UFC 71. Men det hela är väldigt tight och han är en fighter i världsklass.

8. Shinya Aoki (11-2-0) (Min placering: lättviktare)
Eftersom hans senaste fight var som lättviktare tycker jag han ska rankas som en sådan. Om jag skulle ranka honom som welterviktare känns #8-10 ganska troligt men jag tycker det är fel.

9. Jake Shields (18-4-1) (Min placering: #10)
Har en del bra vinster men jag ser fortfarande hans förlust mot Kickuchi som relevant och jag rankar Kickuchi över honom fortfarande.

10. Carlos Condit (21-4-0) (Min placering: utanför topp 10)
Condit har ännu inte lyckats klämma sig in på min topp 10 och det är bland annat hans förlust mot Pat Healy som håller honom tillbaka. Det kan tänkas att jag rankar Hironaka lite för högt men så har det blivit så som mina rankings har utvecklats.

Lättvikt, 70kg-
1. Takanori Gomi (27-3-0, 1 ND) (Min placering: #4)
Till skillnad från Sherdog så räknar jag hans förlust mot Nick Diaz även om kommissionen ändrade på domslutet. Jag tycker kommissionen gjorde fel där och även om jag kanske egentligen tycker man ska lägga så lite personligt som möjligt när man gör rankings så tycker jag det var så korkat gjort att jag bortser från det och tittar på fighten istället. Två förluster mot orankade lättviktare och ett delat domslut över Aurelio är inte saker som känns överdrivet stabilt och han har alltså tappat ända till en fjärde plats på mina rankings.

2. Gilbert Melendez (12-0-0) (Min placering: #1)
Flera bra vinster över fighters som bland annat Clay Guida, obesegrad och en vinst över topprankade Tatsuya Kawajiri som sista grej ger honom en #1 ranking på min lista. Känns inte helt bra då han har såpass få fighter som lättviktare men eftersom Gomi tappat och ingen annan var före så blev det så.

3. Tatsuya Kawajiri (19-4-2) (Min placering: #6)
Eftersom hans senaste topprankingsvärda vinst var mot Vitor Ribeiro för snart tre år sedan om man inte räknar DQ vinsten över Joachim Hansen så har förlusterna mot Gomi och Melendez gjort att han ramlat ner till en sjätteplats.

4. Vitor "Shaolin" Ribeiro (19-1-0) (Min placering: #7)
En fjärdeplats känns väl högt då hans senaste rankningsvärda vinster var för över tre år sedan över Joachim Hansen och Mitsuhiro Ishida. Mycket imponerande record och skills men på min lista är han fortfarande bakom Kawajiri och behöver en stark vinst mot en topprankade motståndare för att klättra mycket högre.

5. Sean Sherk (32-2-1) (Min placering: #8)
Ok, nu blir jag upprörd, jag tycker att jag är väl generös när jag rankar killen som #8 efter bara två vinster i divisionen men en femteplats är ju bara löjligt. Fy på er sherdog.

6. Mitsuhiro Ishida (15-3-1) (Min placering: #9)
En sjätteplats känns väl generöst men om jag rankat Diaz, Aoki och Sakurai som welterviktare så hade Ishida varit #6 på min lista också. Min och sherdogs lättviktsrankings blir väldigt förskjuten pga det faktiskt.

7. Joachim Hansen (15-5-1) (Min placering: utanför topp 10)
Tyvärr tycker jag han på senare tid åkt på för många förluster utan några bra vinster för att hålla sig kvar vid en topp 10 placering.

8. Marcus Aurelio (14-4-0) (Min placering: orankad)
Förutom vinsten mot Gomi har han inga rankingsvärda vinster och förlsuter mot Ishida, Gomi och Mishima gör att jag inte ser honom som en topp 10 fighter i dagsläget.

9. Gesias "JZ" Calvancanti (12-1-1) (Min placering: #11)
Jag valde att sätta Koutetsu Boku som #10 framför JZ eftersom jag tyckte han imponerat mer på mig helt enkelt. Mycket tight här.

10. B.J. Penn (11-4-1) (Min placering: orankad)
Det var snart 4 år sedan killen hade en rankingsvärd vinst som lättviktare och den enda ranking han hör hemma på i dagsläget är en P4P ranking.

Fjädervikt, 66kg-

1. Akitoshi Tamura (11-5-2) (Min placering: #1)
Ett par imponerande vinster på senare tid och då framförallt hans senaste över föredetta #1 rankade Takeshi Inoue ger honom första platsen även på min lista.

2. Urijah Faber (19-1-0) (Min placering: #5)
Ok, killen har ett imponerande record men hans tyngsta vinst är Ivan Menjivar och resten är inte i närheten av topp 10. En andra plats känns helt åt helvete fel.

3. Takeshi Inoue (13-2-0) (Min placering: #2)
Hade det inte varit för förlusten mot Tamura hade han fortfarande varit #1.

4. Antonio Carvalho (10-2-0) (Min placering: #3)
En av mina favoriter i viktklassen och jag hoppas vi får se en rubbermatch med Takeshi Inoue snart.

5. Hatsu Hioki (12-2-1) (Min placering: #4)
Mycket bra fighter som kanske mest är känd för sina vinster i den kanadensiska organisationen TKO över Mark Hominick.

6. Jeff Curran (28-8-1) (Min placering: #6)
Välmeriterad och rutinerad fighters vars flesta förluster har kommit mot klart större motsåndare och det ska bli mycket intressant att se honom möta Urijah Faber.

7. Masakazu Imanari (12-5-1) (Min placering: #7)
Imanari är mest känd för sina benlås och även hans flesta förluster har kommit mot klart större motståndare som lättviktare.

8. Yoshiro Maeda (21-4-1) (Min placering: #8)
Nu börjar jag få dålig koll och har helt enkelt kopierat Sherdogs rankings istället för att analysera fightfindern och hitta på egna. Jag var inte nöjd med vad jag kommit fram till på egen hand utan kör på så här och uppdaterar så som jag tycker allt eftersom.

9. Tenkei Fujimiya (7-1-2) (Min placering: #9)
Se ovan.

10. Danny Batten (11-5-3) (Min placering: #10)
Se ovan.

Bantamvikt, 61kg-
1. Akitoshi Hokazono (6-0-2) (Min placering: #1)
Se ovan.

2. Marcos "Louro" Galvao (6-1-0) (Min placering: #2)
Se ovan.

3. Koetsu Okazaki (5-0-1) (Min placering: #3)
Se ovan.

4. Kenji Osawa (12-6-1) (Min placering: #5)
Jag tycker Matsune förtjänar att vara högre upp även om hans skador håller honom allt för inaktiv och tar fjärdeplatsen framför Osawa.

5. Atsushi Yamamoto (10-4-1) (Min placering: #6)
Se ovan.

6. Ryota Matsune (15-1-1) (Min placering: #4)
Hade han inte varit skadad hela jävla tiden hade han troligen varit iaf topp 3 om inte #1.

7. Takeya Mizugaki (6-2-2) (Min placering: #7)
Se ovan.

8. Masakatsu Ueda (5-0-1) (Min placering: #8)
Se ovan.

9. Miguel Torres (18-1-0) (Min placering: #9)
Se ovan.

10. Chase Beebe (10-1-0) (Min placering: #10)
Se ovan.

Flugvikt, 57kg-
1. Shinichi "BJ" Kojima (8-1-4) (Min placering: #1)
Se ovan.

2. Mamoru Yamaguchi(18-3-3) (Min placering: #2)
Se ovan.

3. Yasuhiro Urushitani (13-3-4) (Min placering: #3)
Se ovan.

4. Masaaki Sugawara (6-1-0) (Min placering: #4)
Se ovan.

5. Yusei Shimokawa (5-3-0) (Min placering: #5)
Se ovan.

Ja, här slog vi två flugor i en smäll. Jag fick förklarat hur jag har tänkt och tyckt kring mina rankings samtidigt som jag fick kommentera kring Sherdogs rankings också.
Vem håller du med, mig eller sherdog? Hur tänker du?

19 comments:

Lars said...

Jag måste säga att du är rejält subjektiv :)

Gonzaga 3a, men samtidigt menar du på att Hendersson är högt rankad som 3a i LHW pga. för få stora vinster 0.o

Det fortsätter med Matt Serra där du ger honom 1a-platsen :). Visst jag har rankat Serra som 1a (endast UFC fighters) eftersom jag utgår från att mästaren är #1.

Tycker många utav dina rankings är motsägesefull just pga. dina motiveringar. Ibland säger du en anledning till att du rankat en fighter lågt, men samma sak gäller en fighter du rankat mycket högt.

Hoppas du inte har något emot lite kritik :)

Mattias S. said...

Gonzagas vinst över Crocop gör att han ligger före crocop i rankingsen och då blir det en tredjeplats.

Hendos vinst över Wandelrie gör att han ligger före Wandelrie men inte före Chuck.

Jag ser inget som helst motsägelsefullt i det.
Jag skriver ju också att jag tycker Gonzagas tredjeplats är lite för tidig.
Ser inte vad det är för invändning du har där faktiskt, faktiskt inte alls.

Ja, jag ger Serra #1 eftersom han ska in före den han slog och den han slog kan inte komma längre ner än #2.

Jag har ingenting emot kritik, tvärtom.
Men jag förstår inte alls vari din kritik ligger här och hur du menar att jag är motsägelsefull.

Det finns massor med småsaker som jag inte alls är nöjd med också men jag ser inte vad du menar, ta fler konkreta exempel. :)

Spyder said...

varför måste serra in före gsp? du vet lika väl som jag att det finns många bättre welterviktare. serra borde knappt vara på listan. att han råkade få in några lyckträffar på gsp behöver ju inte betyda att han är bäst.

samma sak tycker jag gäller för gonzaga men kanske inte i lika stor utsträckning. jag kan tänka mig att ha honom på topp tio men en vinst mot en rankad fighter tycker inte jag räcker till en tredjeplats. sen att det dessutom är mot crocop som vi vet kan varva helt sagolika fighter med ganska mediokra. jag ser gonzaga som relativt oprövad med stor potential. en klar seger mot couture skulle kunna landa honom en tredjeplats eller liknande.

måste avsluta med att gnälla lite på chuck också. vilka på listan har han vunnit mot för att förtjäna tredjeplatsen? ett bra record i all ära men motståndet (med undantag för couture) är ju tveksamt. sen får han stryk av jackson som fått rejält med däng av wand i pride.

NonTelly said...

Några kommentarer:

- Fedor: nummer ett och ingen är i närheten. Demoleringen av Lindland var extremt imponerande även om Lindland gått matcher i mellanvikt. I mitt tycke slog Lindland Rampage relativt nyss, och Rampage är inte särskilt många kilo lättare än Fedor. Fedor utklassade Lindland i markkampen på ett sätt jag knappt trodde var möjligt.

Dessutom var Hunt definitivt topp 10, och många hade honom topp 5, när Fedor mötte honom på nyår.

Nogueira - har sett relativt gammal och långsam ut på sistone, kommer inte behålla sin andraplats särskilt länge.

Gonzaga - svårrankad i brist på matcher, jag är imponerad av att han svalde Mirkos leverspark, och explosiviteten i nertagningen och kontrollen på marken var imponerande. Knocken räknar jag som i stort en 1/1000-grej, men han var aggressiv och såg i stort sett bra ut i resten av den stående fighten. Jag skulle vilja se honom möta Barnett framöver.

Mirko - bekymmer med motivationen, kroppssparken mot Gonzaga var ruskig, men han såg riktigt dåligt förberedd och motiverad ut i övrigt. En av världens absolut bästa fighters när han är taggad, men han blir lätt arrogant. Ska sannerligen bli intressant att se honom mot Kongo.

Barnett - svårrankad, imponerade mot Nog men var chanslös mot Mirko. Ska definitivt rankas högt, men behöver mer matcher för att få en trygg ranking.

Couture - ska inte överskattas för att ha slagit Sylvia. I mitt tycke i stort en budget-Fedor, men han är alltid smart, så det ska bli intressant att se hur han tar sig an Gonzaga. Han tog sig tiden ut mot Jacare, så han borde kunna vinna en poängseger på nertagningar om han väljer den säkra vägen.

Sylvia - det finns åtminstone 15 pers som jag ger +60% chans att slå honom.

Arlovski - oerhört imponerande i grunden, men har på sistone varit märkligt passiv. Skärper han upp sig är han en svår match för vem som helst.

Werdum - nja, topp 10 är han väl, men är slarvig i stående fighten, och borde trots fantastisk jutsu kunna domineras av de flesta på topplistan.

Aleks - stennävar och häpnadsväckande snabbhet och reflexer, men uppenbara bekymmer med motivation. Gav Barnett ett helvete tidigt i matchen, och borde vara en av framtidens stjärnor. Jag håller honom högre än många andra gör, men han behöver många mer matcher för att få stabil ranking.

Shogun - överskattad i mitt tycke. Såg vek ut mot Coleman och förlorade stående fighten mot såväl Snake som Overeem. Solklar etta baserat på matchfacit, men jag tror det kommer finnas goda möjligheter att tjäna pengar på att spela mot honom i framtiden.

Rampage - svårplacerad. Demolerades av Silva och Shogun och såg medelmåttig ut i många av sina andra vinster. Såg även medelmåttig ut mot Eastman innan han knockade Chuck och alla höjde honom till skyarna. Definitivt en riktigt bra fighter, men jag är fortfarande osäker på precis hur bra han är.

Hendo - också svårplacerad. Imponerade mot en Silva som definitivt inte var 100 procent, men saknar riktigt bra vinster.

Chuck - bra facit, men jag har alltid sett honom som överskattad. Nu är han å andra sidan underskattad efter förlusten mot Rampage. Är naturligtvis en riktigt bra fighter, men börjar bli till åren och verkar ha jobbigt med motivation. Ska bli intressant att se om han kan tända om.

Silva - tidigare dominant, men verkar vara en bra bit förbi toppen. Förnedrades av Mirko och såg vek ut mot Hendo. Chuck är den perfekta motståndaren för honom.

Sokoudjou - två märkliga vinster gör honom svårrankad. Jag blev mest imponerad av nertagningsförsvaret och de stenhårda låga sparkarna mot Arona. Ska vara på topp 10 baserat på matcher, men behöver många fler matcher för stabil ranking.

Arona - är en oerhört jobbig motståndare oavsett vem han möter, verkar tyvärr hamna i skuggan nu. Ett återmöte med Sokoudjou vore intressant. Bör kunna vara topp 5 om han får chansen.

Rogerio - en av mina favoriter, såg oerhört omotiverad ut när han knockades av Sokoudjou, men gick helt jämnt med Shogun. Intressant matchning mot samtliga de andra i toppen. Definitivt topp 10.

Tidsbrist, fortsätter nog senare.

Mattias S. said...

Spyder: Rankings handlar INTE om vem man tror är bäst utan om vad fighters har åstadkommit på sistone.
Hur man vinner spelar egentligen inte så stor roll, men ett par lyckoträffar? Snälla...

Liddells motstånd tveksamt? Herregud, han har matchat upp väldigt bra mot dom men han har vinster mot massor med rankade motståndare.

spyder said...

vem fan har bestämt att rankings handlar om det och varför har ingen informerat resten av världen om det?

Mattias S. said...

Om man ska göra listor på vilka fighters man tror/tycker är bäst så är det något annat, det är inte rankings.
Precis som alla andra rankings i alla andra sporter handlar det om vad man har åstadkommit och presterat på sistone.
Vill du ranka fighters efter hur bra du tycker/tror dom är så går det också bra men det är inte vad det här handlar om.

Spyder said...

jag förstår din poäng men jag tycker att rankings blir fruktansvärt missvisande om du bara går på att man ska vara före den man besegrat. man bör faktiskt se över en längre tid mot flera motståndare. så går det till i de flesta sporter. inte fan skulle jonas björkman bli världsetta om han lyckades vinna en match mot roger federer. med vissa undantag har alla både vinster och förluster. det blir ändå subjektivt hur du än gör. se bara på frågan hur man ska ranka dan henderson. han har trots allt två bälten i pride men ändå är man tveksam till hur man ska ranka honom

NonTelly said...

Mitt inlägg handlade också snarare om hur bra jag tycker de är.

Det vore intressant om du kunde göra en topplista baserad på potential också.

Mattias S. said...

Absolut, det gäller att göra avvägningar och se från fall till fall.
Om man väljer att inte ha Serra som #1 har jag inga problem med det, man kan ranka honom på många olika sätt.
Men att argumentera om hur bra man tycker en fighter är hör inte hemma.
Det finns gott om meritbaserade argument för att inte sätta Serra som #1.
Jag har ändå valt att gå efter ett linjärt system där man hamnar över den man vunnit över för att jag känner att det blir så liten mänsklig faktor som möjligt då.
Men om någon annan väljer att göra på annat sätt så har jag ingenting emot det så länge det är meritbaserat och inte någon uppskattning av förmåga, för då handlar det om något annat.

Mattias S. said...

Att göra en lista på hur bra man tycker olika fighters är tycker inte jag är så intressant eftersom MMA är så dynamiskt så spelar matchningen väldigt stor roll.
Fighter X kan vinna över fighter A, B, C, D, E, F och G. Och figher A, B, C, D, E, F och G kan vinna över fighter Y men fighter Y kan vinna över fighter X.
Ska man då ha figher X över eller under fighter Y?
För att jag skulle känna mig nöjd med en sån lista skulle jag vara tvungen att verkligen sitta ner och fundera men jag är inte tillräckligt intresserad av saken för att göra det, så det kommer nig nog inte se.
Om jag inte känner för att göra en P4P lista, den är mer skillbaserad.

Anonymous said...

måste bara klaga på Spyder lite...jag fattar inte hur du kan säga att GSP är bättre än Serra? om så vore fallet så hade väl GSP haft bältet nu? att det var "lyckträffar" det handlade om är en stor hög med bullshit..Torsten

Anonymous said...

Har inte följt pride i någon större utsträckning men höll deras 70- division så mycket högre klass att du vill ranka Sherkå lågt som 8:a? Eller tar du doping skandalen i beaktning. Säger inte att jag tycker nått är fel är bara nyfiken.

Och sen begreppet p4p är för mig okänt så förklara gärna. Innebär det att man enbart ser till någons fighting skills och där med bedömmer lite mer potential och kan matcha folk över viktgränser eller vad?

Intressanta ranking diskutioner. Jag kan själv tycka att det känns konstigt med Serra på en förstaplacering när han inte skulle varit i närheten av topp 10 innan gsp fighten. Vad som förstårar det hela är ju givetvis TUF 5 som möjliggjorde att en fighter som inte var nästa contender om titeln fick en chans till den. I normala fall skulle väl fighters behöva ligga inom en 2-3 placeringar till varandra för att kunna mötas. Åtminstone utanför specialomständigheter som t ex när en pride fighter får en uppvärmningsmatch när han kommer till UFC. Detta resulterar väl i att rankinglistorna förmodligen är "pålitligare" utan genvägar till toppen. Äh, nu är jag osäker på om jag ens fick nått vettigt sagt :).

Härlig läsning allt som allt. Din blogg besöks flitigt. Härligt att du reflekterar själv så mycket som du gör både över rankings och annat. Svara gärna på mitt inlägg

Ha det / Mats

Mattias S. said...

Sherk har två stycken vinster som lättviktare, mot en orankad Kenny Florian och mot en topp 15 i Hermes Franca. Och åter igen, det handlar inte om hur bra jag tror han är för då skulle han nog snarare vara topp 3.
Jag bortser ifrån dopingrykten vad gäller sånt här och går efter kommisionernas beslut.
Lite inkonsekvent då jag bortser ifrån vad dom säger i fallet med Diaz t.ex men så tycker jag ändå blir bäst.

Pound 4 pound är helt enkelt att man väger prestationer per kilo mot varandra.
Där kan jag t.ex ge BJ Penn massor med plus även om han förlorade mot GSP och Hughes då han var flera kilo kort på dom osv.

Nej då, du har en mycket bra poäng där.
En bra matchmaker ska se till att det inte blir så här stora störningar i leden, Serra skulle aldrig fått chansen eller Sokodjou skulle inte fått chansen mot Rogerio, Diaz borde inte mött Gomi osv osv osv.
Då hade det varit mycket lättare att ha mer vettiga rankings.
Genvägar till toppen ställer bara till det.

Tack, jo, vill man bara läsa fakta och så kan man göra det på många ställen, här skriver jag sakerna så som jag ser dom. :)

Lugge said...

Först av allt är jag tacksam och tycker jag det är roligt att du tagit dig tid och gjort denna lista :-)

Över till mina tankar... Jag tycker man ska ranka efter vad en fighter presterat mot toppmotstånd (de aktuella topp rankade, desom varit topprankade eller contenders) de senste 3 åren. Med presterat menar jag inte bara resultat utan även hur man presterat i matcherna innan vinsten eller förlusten.
Ett bra exempel på detta kan vara B.J. Penn som förlorade mot både Hughes och GSP men i båda matcherna var det han som gjorde mest skada, i den ena förlorade han på en olycklig skada och i den andra på ett UFC domslut (och vi vet ju hur skumma de är).

Jag tycker du rankar korrekt förutom i vissa fall.

Om vi börjar med HW tycker jag helt klart att både Crocop och Barnett ska va rankad högre än Gonzaga som bara gått en match mot topp motstånd till skillnad från crocop och Barnett som gått många matcher mot topp motstånd där de båda gjort bra ifrån sig. Bara för att man har en vinst över någon tycker jag inte man behöver placera sig över denne. Gonzaga kan mycket väl visa sig vara bland dem bästa i framtiden men han måste först gå ett par matcher mot toppen för att bevisa det.

I LHW tycker jag som du att Henderson är överskattad, bälten behöver inte ha någonting med ranking att göra. Sokoudjou Borde dock ligga på andraplats då han med sina två matcher mot toppmotstånd har visat imponerande prestation och resultat!

I MW tycker jag det är tight mellan Filho och Silva vem som kniper första platsen. Båda har mött topp motstånd med imponerande resultat och prestation! Henderson borde hoppa ner till botten då han inte presterat bättre än dem där nere. Franklin borde vara placerad trea efter att ha dominerat allt topp motstånd förutom Silva då. Okami borde hoppa ner ett par steg till fördel för Lawler och Trigg då alla hans matcher mot topp motstånd har slutat i förlust.

När det gäller WW så fattar jag inte hur man kan placera Serra som etta!? Allt tyder på att hans knock mot GSP var tur, innan hade han bara decisions vinster och GSP har både tagit stryk och klarat sig mot bättre strikers än Serra. Serra har inte heller något bra resultat eller prestationer tidigare så en match kan inte ta han till toppen. GSP har sjukt bra resultat och prestationer och bör ligga etta! Hur kan Kosheck ligga fyra kan man också undra?! Vad har han för resultat mot topp motstånd? Nej precis inget! Mot Diego fightades han för decision vilket inte imponerade på mig alls. Hade han gått in för avslut hade han antagligen förlorat likt deras första match. Sanchez ska definitivt ligga före Kosheck och kanske till och med Hughes om man ska titta på deras resultat och prestation de senate åren. Fitch tycker jag är överhypad, han har vunnit mot ett hyfsat namn (Burkman) och blivit dominerad av Joslin (om ni har sett matchen vet ni vad jag pratar om) resten av matcherna är mot nonames. Både 7, 8, 9 och 10 borde ligga före Kosheck och Fitch. Sedan borde B.J. Penn vara med på listan bredvid GSP på första plats för hans prestationer mot toppmotstånd i denna viktklass.

LW är svår att bedöma av många olika anledningar och de andra divisionerna vet jag för lite om så detta får räcka för mig :-)

Spyder said...

varför mattias har serra före gsp tycker jag väl har framgått. om jag förstått det rätt så betyder det inte att han tycker att serra är bättre. nu är väl diskussionen snarare handlar om hur man ska göra rankings. jag menar att det blir subjektivt hur du än gör. dessutom får du märkliga situationer där serra rankas över alla andra på grund av en match och även andra tar jättesprång in på listan. tänk hypotetiskt om sanchez hade lyckats få in en armbåge eller nåt på CC och öppnade ett cut. skulle han då kommit in på topp tio? såna saker händer ju och är en anledning till att rankings bör baseras på mer än en fight.

Mattias S. said...

Ja, rankings blir alltid lite subjektiva men genom att titta så lite som möjligt på prestationer och bara titta på fakta så blir det så objektivt som möjligt.
Argument som "det är ju klart att Serra hade tur mot GSP" hör inte hemma alls.
Om det nu är så självklart att GSP är bättre, varför vann han inte?

Nu tror ju jag personligen att GSP är bättre men det är ju vad jag TROR. Vad jag VET är att Serra vann över GSP.
Och Lugge, att du kallar Kuniyoshi Hironaka, Thiago Alves och Brock Larson för nonames är inget som inger respekt. Det är BRA killar. Fan, både Luigi Fioravanti och Roan Carneiro är BRA killar. Det är ingen enkel resa som Fitch har haft i UFC.

Lugge said...

Vet inte om du citerade mig med "det är ju klart att Serra hade tur mot GSP" för det har jag ju inte sagt... Jag sa något annat vilket jag även backade upp med vad jag baserade det på. Men ska man gå på resultat ligger fortfarande GSP ljusår före Serra men det kan ju ändras i framtiden :-)

Men du har rätt om man ska blanda in vad de har presterat så kan rankingen blir mer subjektiv så det tar jag tillbax... Men min ranking (och det jag skrev) blir inte särskilt annorlunda... Tror bara det är mitt B.J. Penn argument som ändras faktiskt.

När det gäller Fitch motstånd så är dessa nonames för mig då de varken är, har varit eller är starka contenders till topplistan för tillfället, dvs. de har inte vunnit mot några nämnvärda fighters i kategorien ovan. Ska man basera på de namnen så borde ju Condit verkligen ligga före Fitch då han har besegrat Larsson på nån minut vilket inte Fitch klarade av och fick istället bara ett domslut mot honom. Brock Larson kanske har imponerat mot amatörer men mot de ända två "topp" fighters han mött har han åkt på spö som sagt, subjektivt kanske han kan verka bra men resultatmässigt är han ingenting. Hironaka har ju inte heller några resultat mot några namn direkt, Aoki fick han spö av och Verissimo är väl inte direkt på toppen även om det är det mest namnkunniga han vunnit mot på senare tid. Det samma gäller Alves.

Men jag vet hur jobbigt det är att ta fram sådana här listor, det är mycket vel hit och dit och mycket kan bli "fel" när man får lite perspektiv på det :-)

Lars said...

Kan bara hålla med om att jag är inte speciellt imponerad av vilka Fitch har vunnit mot.