Saturday, September 22, 2007

Dopingtrivialisering hos Inside MMA

Inside MMA är ett nytt program som går på HDnet där nån snubbe tillsammans med Bas Rutten och en panel pratar om aktuell MMA och så. Det är bra att se klipp från mindre galor som hållts under veckan och så där vilket jag tycker är mycket givande. Man pratar också om bland annat rankings men jag ska inte ta upp hur mycket fel jag tycker deras rankingsystem är utan hur Guy Mezger pratar om Sherks dopingfall, hur han pratar om att det ämne han åkte fast för finns naturligt i kroppen och så. Nej, det gör det inte alls! Och absolut inte ens i närheten av dom mängder han hade i kroppen, han hade 6 gånger så mycket i kroppen mot vad som är godkänt i olympiska sammanhang och 120 gånger högre än vad som är normalt för en atlet. Och om han nu skulle ha det naturligt varför har han inte åkt fast tidigare? Jag blir förbannad över att dom sprider sån här ignorant dynga på TV, känner du inte till fakta ska du inte sitta i TV och snacka skit. Men varför skulle MMA vara bättre än allt annat? Jag skrev mer om mina tankar i frågan för några veckor sedan här.

6 comments:

Lars said...

Väldigt glad att du tog upp detta. Satt och störde mig på detta något enormt när ag såg veckans avsnitt.

Dock har även du ett faktafel i din nyhet. I olympiska sammanhang är det 0.2ng/ml som är gränsen för vad som är tillåtet. Sherk hade 12 ng/ml, vilket är så mycket som 60 ggr vad som är tillåtet i olympiska sammanhang.

För att ge en referens så var det i OS i Nagano inte en enda manlig idrottare som uppmätte över 0.1ng / ml, endast 5 kvinnor (kvinnor har naturligt högre nivåer).

Att NSAC tillåter så höga nivåer som 6ng/ml är oförståeligt då det inte går att producera naturligt oavsett vad vissa självutnämnda experter må påstå. Det enda så höga nivåer hjälper till med är för de som skall gå av sin cykel att ha mer spelrum. Att nu Sherk gick av sin cykel något för sent är uppenbart.

Mattias S. said...

Lars: Har du källa på att olympiska gränserna? Jag har bara wikipedia och där står det 2 men det är ju inte det stabilaste stället.
Efter lite googlande tror jag allt att gränsen är 2ng/ml ändå.

Lars said...

Det var ett tag sedan jag kollade. Skall gå och leta efter det nu, återkommer...

Lars said...

Ok jag får stå i skamvrån :)

Detta var det jag hade läst. Det som fastnat i huvudet var vad som är normalt för en atlet och inte vad som var tillåtet. Du har rätt att det var 2.0ng/ml som är tillåtet, en mycket generöst tilltagen nivå.

Jag klipper in här vad jag hade läst:

There, of 621 competitors tested after competition, only five produced results where their nandrolone levels exceeded 0.1 nanograms per millilitre of urine (ng/ml).All five were women. The levels in women are marginally higher, as a result of a different hormonal make-up and use of the contraceptive pill. But the levels are still minimal. Nobody in the Nagano tests exceeded 0.4ng/ml. (that's POINT Four {.4}, not 4.0)

This just served to confirm the IOC's cut-off levels - a doping-control speed limit, where anything above 2ng/ml in men or 5ng/ml in women is regarded as an offence. Basic arithmetic suggests that the IOC scientists have set themselves a generous margin for error - 2ng/ml being 20 times what might be regarded as a "normal" level of nandrolone in men.

Mattias S. said...

Mycket bra info där, Sherk hade alltså 6 gånger mer än vad som är tillåtet och sådär 120 gånger mer än vad som är normalt för en man.

Lars said...

Tror du MMA-TV visar galan ikväll?