Friday, September 7, 2007

UFC 75 preview

Det känns nästan lite absurt hur tätt inpå varandra alla galor är just nu men till helgen är det då dags för UFC 75, som dessutom kommer att sändas Live på TV4 Sport! Man hinner ju knappt bli ordentligt hypad inför varje gala när det här så här. För bara ett par år sedan var man ju glad om det bara var en månad mellan varje gala men idag är det nästan en varje vecka känns det som. Men tur då att dom på sistone har hållt otroligt hög klass och så även här. UFC 75 ser kanonbra ut på förhand alltså. Efter countdown programmet och lite annat så är jag riktigt laddad inför Jackson vs. Henderson. Bilderna och rapporterna från Crocops träningsläger har fått mig riktigt jävla sugen också. Vi vet hur Crocop fightas när han är arg och känner att han har något att bevisa, se bara på förra årets öppna viktklass turnering i Pride. Men låt oss ta en titt på fightcardet:

Main card:
Quinton Jackson vs. Dan Henderson
Mirko Filipovic vs. Cheick Kongo
Michael Bisping vs. Matt Hamill
Houston Alexander vs. Alessio Sakara
Paul Taylor vs. Marcus Davis

Prelims:
Thiago Silva vs. Tomasz Drwal
Naoyuki Kotani vs. Dennis Siver
Anthony Torres vs. Jess Liaudin
Gleison Tibau vs. Terry Etim

Det enda jag har att klaga på är att vi inte har Silva vs. Drwal på main cardet men med tanke på hur den fighten troligen kommer att utveckla sig hoppas jag verkligen att dom hinner klämma in den någonstans. Kvällens main event som är Quinton Jackson vs. Dan Henderson är jag riktigt jävla pumpad inför. Det är lite svårt att veta var man har båda dessa herrar. Quinton har inte varit sig själv efter att han hittat gud och Wanderlei knockat honom hårt två gånger. Men frågan är om inte den nya "Rampage" vi ser idag är bättre än någonsin. Han fightas smartare och mer tekniskt och verkar ha en helt annan harmoni vad gäller träningen som tidigare varit lite struligt. Mot Chuck så fick vi inte se så mycket men det lilla vi fick se var grymt imponerande. Det ska bli intressant att se hur han står upp om han verkligen blir pressad och jag tror Henderson kan ta göra det. För säga vad man vill om Henderson han ger sig inte i första taget. Men samtidigt ger han kanske inte järnet heller. Hans förlust mot Misaki var en travesti! Tror aldrig jag blivit så förbannad över att någon förlorat någon gång tidigare. Men mot tyngre killar har han aldrig sett sån ut och i en så här viktig fight tror jag absolut han kommer att göra precis allt. Han såg grym ut mot Wanderlei senast men det är svårt att döma allt för mycket av den fighten då Wanderlei verkligen inte var 100%. Jag tror ändå på "Rampage" här, han är större, starkare, bättre stående och har en brottningsstil som jag tror matchar upp med Henderson väldigt bra. Henderson litar mycket till sin högerslägga när det gäller den stående kampen men mot någon så tekniskt bra på att försvara sig som "Rampage" tror jag inte det räcker. Jag tror "Rampage" tar det här i imponerande stil i en mycket tuff och hård fight efter 3-4 ronder. Henderson är inte lätt att avsluta så det kan hända att det här går till domslut men jag tror "Rampage" kommer kontrollera det här även om det blir tufft.

Mirko Filipovic vs. Cheick Kongo är inte illa pinkat det heller, mycket spännande matchning. Jag har varit imponerad av Kongo faktiskt och det är för jävla tråkigt att han inte kan försvara en nedtagning om så för att rädda sitt liv. Men han har sett imponerande ut stående och är väldigt stor och stark. Men mot "Crocop" tror jag inte han har den snabbhet som krävs. Om man tittar på Wanderlei vs. Crocop 2 så ser man hur sjukt bra Crocop rör sig och han bara gled undan Wanderleis attacker och kontrade in raka slag gång på gång. Men Kongo är å andra sidan bra mycket större än Wanderlei och har en helt annan räckvidd men å tredje sidan är oktagonen mycket större och lättare att röra sig i vilket gör att Crocop kan glida undan ännu bättre. Chansen finns att Kongo får in ett slag som sänker Crocop men jag tror Crocop kommer ta det här i mycket imponerande stil. Det kanske tar ett tag men han kommer verkligen visa vad han går för här. Vi vet också hur Crocop ser ut när han är sur och har något att bevisa, det bådar inte väl för Kongo. Crocop via KO i andra ronden.

Michael Bisping vs. Matt Hamill är kanske inget jag har jätteintresse av men det är ändå en väldigt smart och bra matchning. Det var en fight jag gärna ville se i TUF3 finalen men där blev det inte av. Det var tydligt redan då att Bisping var en mycket bättre fighter och det är ännu tydligare idag. Hamill har inte uthållighet eller käke nog att stå upp i en tuff fight. Bisping är mycket bättre stående och har bra submissions och grejer på marken. Även om Hamill säkert kan ta fighten till marken kan han troligen inte göra särskilt mycket skada eller vara aktiv nog för att få stanna där, framförallt inte med 20.000 brittiska Bisping fans i ryggen. Hamills enda chans som jag ser det är att Bisping återigen blir sådär oförsiktig som han ofta blir och släpper igenom ett slag och då han inte har den bästa käken kan Hamill kanske utnyttja det på ett sätt som t.ex Sinosic inte gjorde. Men jag tror annars Bisping tar det här på submission eller TKO i andra ronden. Detta känns som en bra sista fight innan Bisping får börja möta någon lite tuffare. Sen undrar jag om inte Bisping är för liten för lätt tungvikt, jag tror han bör gå ner till mellanvikt där jag ser en mycket ljusare karriär för honom.

Houston Alexander vs. Alessio Sakara är en matchning som jag både älskar och hatar. Jag har varit imponerad av Sakara ända sedan hans totalt dominerade Faircloth innan han blev träffad av pungsparken från helvetet. Men sen gjorde han mig grymt besviken mot Dean Lister då jag trodde han skulle göra lite bättre motstånd ändå och sen framförallt mot Drew McFedries där han verkade kontrollera fighten totalt tills han blev träffad av ett spökslag som sänkte honom. Sen visade han återigen mot Valimaki vad han går för men det är svårt att säga var man har killen alltså. Kommer han någonsin att vinna en fight där han möter lite motstånd och får problem? Alexander å sin sida har jag bara sett mot Jardine där han imponerade stort, men det var efter att Jardine trodde han skadat Alexander mer än han gjorde, förhastade sig och rusade in utan att tänka så mycket på att försvara sig. Jag har hört mycket bra och imponerande saker om Alexander men allt snack kommer från antingen honom själv eller hans gym så det är ju inte helt opartiskt. Jag tror dom matchar upp väldigt bra med varandra och jag tror båda två testar den andra på det jag mest vill se dom testade på. Sakara tester hur Alexanders sluggande står sig mot teknisk boxning och Alexander tester hur Sakara hanterar press. Mycket intressant matchning på så sätt och jag tror det kommer bli en mycket underhållande fight, men jag vill i det här läget inte se någon av dom förlora så det känns lite dumt. Sakara har gjort mig besviken en gång för mycket och jag tror Alexander tar det här. Eller, nä, jag tror Sakara med det här slutligen tar klivet upp och visar vad han går för, att han verkligen har här att göra. Eller, äh, jag vet fan inte. Jag säger Huoston Alexander via TKO i första ronden. Ja, det är mitt slutgiltiga svar.

Paul Taylor vs. Marcus Davis är banne mig ingen dålig matchning det heller även om den först ser lite småtråkig ut. Taylor imponerade stort på mig i sin förra match då han besegrade "Crocota" som jag hade hört mycket mycket bra om. Marcus Davis har å sin sida gått bärsärkargång efter sin förlust mot Melvin Guillard på finalen av The Ultimate Fighter 2. Nio raka segrar sedan dess och även om det inte är några stora vinster så är det ändå mot en del tuffa killar som Pete Spratt, Shonie Carter och Forrest Petz. Jag tror Davis fortsätter sin win streak här och jag tror han vinner med en submission i andra eller tredje ronden.

Thiago Silva vs. Tomasz Drwal har jag redan nämnt som stark kandidat till fight of the night redan på förhand om någon som sett dessa båda herrar fightas är nog snabb med att hålla med. Drwal har gjort slarvsylta av sina motståndare på den Europeiska scenen medans Silva har gjort det på den Brasilianska. När vi äntligen skulle få se Silva mot lite mer etablerat motstånd i James Irvin så såg han bra ut det lilla vi hann se innan Irvin skadade knät och man kan inte ta med sig så mycket av den fighten. Otroligt spännande test för båda killarna som är unga och har fortfarande mycket kvar att lära innan dom hör hemma i toppen men dom har ruggig potential och det ska bli spännande att se vem som tar det första klivet in i rampljuset. Jag tror att Drwal är lite mer teknisk och fightas lite smartare stående och att det fäller avgörandet. Drwal på TKO i andra ronden är min gissning men jag har sett ganska lite av dessa båda herrar egentligen så det är svårt att säga.

Naoyuki Kotani vs. Dennis Siver är ganska intressant på sitt sätt, inte så att det är en så spännande matchning men man undrar lite varför den är med här. Kotani är väll ingen dålig fighter men man undrar allt varför just han är i UFC. Det finns mängder med bra lättviktsjapaner som borde vara i UFC men Kotani är ju inte direkt en av dom första man kommer att tänka på. Siver är väll ingen superfighter han heller men eftersom han är britt och det här är en gala i England så förstår man vad han har här att göra. Men även om Kotani inte är överdrivet bra så tror jag att han kan ta det här till marken och fånga Siver i en submisson förr eller senare.

Anthony Torres vs. Jess Liaudin är inte heller särskilt spännande men Torres är obesegrad och har en del hyfsade vinster och kanske har potential att bli något att räkna med i framtiden och jag tror han vinner det här på TKO i andra ronden.

Gleison Tibau vs. Terry Etim är enligt mig en ganska intressant fight som inte riktigt fått den uppmärksamhet den förtjänar. Tibau debuterade i UFC mot Nick Diaz som dominerade honom för mindre än ett år sedan men han har sedan dess tre raka vinster och har sett mycket mer avslappnad ut i ringen. Han hade en mycket fin armtriangel senast och jag tror det finns potential i den killen. Terry Etim imponerande å sin sida stort på mig när han besegrade mycket tuffa och lätt upphypade Matt Grice med en giljotin i första ronden. Båda är duktiga på submissions och det här kan bli en riktigt teknisk och spännande markkamp. Svårt att säga vem som tar det men jag tror nog Tibau tar det här ändå. Han är trots allt från brasilien och britten Etim får det nog svårt. Tibau på domslut är min gissning.

Ska bli en riktigt kul gala och det är skönt att se en gala live på kvällen istället för sent på natten för en gångs skull. Sen har vi även en massa rykten om att Fedor kommer vara på plats och det är nästan lika spännande som fighterna i sig tycker jag.

14 comments:

Lars said...

Henderson, TKO i 3e eller 4e :)
CroCop KO i 2a ronden
Bisbing på domslut
Davis på domslut

Så tror jag maincard går...

NonTelly said...

Rampage mot Hendo går definitivt tiden ut - båda är som huggna ur granit.

Rampage är starkare och Hendo bättre tekniskt, konditionsmässigt ger jag plus till Hendo. Oerhört jämn och intressant matchning, och egentligen så nära 50/50 man kan matcha. Jag hoppas att Hendo vinner, men han kommer se ut som att han var körd genom en vedklyv efter matchen.

Mirko mot Kongo är intressant, och det kommer vara som med GSP mot Kos - man kan se redan när han går till ringen om han kommer behandla Kongo ungefär som Aleks eller om han kommer vara avvaktande och jagas omkring av Kongo. Jag hoppas ändå att den gamla Mirko är tillbaka och skulle vilja se en smart genomförd match. Mirko via GNP efter runt två minuter, månne?

Mattias S. said...

Nontelly: När du säger att Hendo är bättre tekniskt så antar jag att du menar brottningen? För boxningen är Rampage mycket bättre tekniskt.

NonTelly said...

Nu har jag skrivit om det här inlägget tre gånger, så det verkar som att jag inte visste riktigt vad jag menade.

Nåväl, Hendos brottning är bättre än Rampages, och det var intressant att se hur väl Lindland kunde nyttja sin bättre brottning till att få Rampage att se klumpig ut. Hendo är inte lika bra brottare som Lindland, men han har en högerslägga från helvetet att mixa upp brottningen med.

Boxningsmässigt tycker jag att Hendo känns som den bättre fotarbetesmässigt och rent taktiskt - i att blanda upp attackerna, använda kombinationer och sätta upp nertagningar (även om jag ofta också blivit missnöjd då Hendo valt att borra ner huvudet och bara svinga). Kommer Hendo in och svingar så ger han bort matchen till Rampage.

Rampage har bra boxning, och garderar sig mil bättre än Hendo. Jag kan dock se Hendo vinna genom att ligga steget före Rampage i den stående fighten och genom att kontrollera position på marken. Gissningsvis plockar han fram den där axelattacken han använde mot Silva igen.

NonTelly said...

Sedan vet jag inte om jag ska kalla det spoiler eller så, men enligt Fedors webmaster kommer Fedor inte vara i London över helgen.

http://www.sherdog.net/forums/showthread.php?t=635978

Lars said...

Jag har hört precis tvärt om. Fedor kommer sitta med Randy och promota affliction clothing. Sedan ryktas det om att Fedor kommer offentliggöras som signad av UFC ock. Vi får väl se...

NonTelly said...

Okej, jag håller hoppet uppe ett tag till då :)

Hur tror ni förresten Mirkos vrist mår efter Gonzaga-matchen? Är den fortfarande inte hundra procent så får han bekymmer (med båda benen). Och visserligen har Mirko fantastisk boxning också, och dessutom så antar jag att han har skaplig fördel i markkampen, så han kan ta sig förbi Kongo ändå, men det är ju trots allt sparkarna som är hans varumärke.

Lars said...

Jag ser hellre CroCop förlora på en KO än att han vinner på decision eller GnP. Jag vill helt enkelt se en KO, helst från CroCop, men om han inte fixar det tar jag en från Kongo :)

Mattias S. said...

Inga spoilers bland kommentarerna till previewposterna.
Men du kan maila mig privat eller nått. :)

Lars said...

Sorry, lite drucken ;)

NonTelly said...

Du får leta upp någon javachat eller så och lägga till bloggen. Vore kul att kunna diskutera sådana här galor direkt.

Mattias S. said...

Om ni kan med IRC så har mmaforum.se en IRC kanal där vi snackar, #mma.se. Ni är välkomna! :)

NonTelly said...

Jag tänkte slippa ladda ner något för att chatta en gång per kvartal, så funkar http://ircatwork.com/?

Jag provade att slå in #mma.se som kanal, men jag antar att jag har fel server. Så vilken server ska jag knappa in ifall det funkar med ircatwork?

Mattias S. said...

Doh! Glömde jag ju säga!
Quakenet är det som gäller.
#mma.se på Quakenet.